A leBorulás szimbolikájáról

A gyökerem, amit mindig keresek.. A föld.. Szólítalak..

A leborulás során a homlok a földet érinti. Ez egyidejűleg az alázat egyik gyakorlata, ami a nyugati embernek olyannyira nehezére esik. Valójában a föld eme érintése a tudat legmagasabb centrumát célozza, és nem az áldozat aktusát. Ez is egyik szimbóluma annak a ténynek, hogy a legmagasabb tudatnak az anyagi létezés mélységébe kell alászállnia, hogy a „legmagasabb” és „legalacsonyabb” felcserélhetők, minthogy ezek lényegük szerint egyek, és csak megjelenésükben és funkciójukban különböznek egymástól, mivel a föld a bázisa, anyaméhe és szülőoka minden kibontakozásnak és szellemi megvalósulásnak.

Mudra: „pecsét, gesztus”; eredetileg a mantrák kiejtését kísérő mozdulatok. A Buddha első mudrája felébredése után a föld megérintése volt, amit tanúként szólított fel. A meditáló ezzel a gusztussal ébred tudatára annak az alapnak, amin áll és amiről el kell indulnia. Fel kell ismernünk és el kell fogadnunk saját helyzetünket. Először a talajt kell érintenünk, amin állunk, meg kell érteni létünket a világban, mielőtt a jövőbe vezető utunkat szabad önelhatározásból meg tudnánk választani. Így szimbolizálja a Buddha összes fáradozásának és tudásának kiindulópontját. A meditáló azt a szituációt képzeli el magának, amiben éppen van, és felhagy távoli célok és jövőn morfondírozásával .

leborulas1 leborulas2

Amikor a leborulásokat végezzük, fontos megértenünk, hogy a jó cselekedetek minden érző lény boldogságának forrása. Amikor e gyakorlatot testünket, beszédünket és tudatunkat használva végezzük, felajánljuk energiánkat mások javára azzal a kívánsággal, hogy boldogok legyenek. Örüljünk ennek és végezzük örömtelien. Amikor testünk 5 ponton (térdek, kezek, homlok) a földet érinti, gondoljunk arra, hogy az öt zavaró érzelem (harag, ragaszkodás, nemtudás, büszkeség és féltékenység) eltávozik belőlünk és eltűnik a földben. Ezáltal teljes tisztulást tapasztalunk. A leborulások két aspektusa – a tudat mérgeinek eloszlatása és a három Drágakő (Buddha, Dharma, Szangha) áldásának befogadása – lehetővé teszi a harag, ragaszkodás, nemtudás, büszkeség és féltékenység átalakulásást az öt bölcsességgé. A leborulások e szimbolikus aspektusai csak akkor fognak működni, ha teljes az odaadásunk. Ez hozhatja létre bennünk a nagy tisztulást. Minél több leborulást végzünk, annál jobban növekszik az odaadásunk. Végül elérjük azt a szintet, ahol többé nem gondoljuk azt, hogy a testünk, a beszédünk és a tudatunk bármiben is különbözik a Három Drágakő testétől, beszédétől és tudatától. Ne gondoljuk azt, hogy csak mi végezzük a leborulásokat, hanem minden lény együtt csinálja velünk.

Mit gondolsz, nem kéne neked is borulnod?
Mindenki borul.
A leborulás nem más, mint maga az út..

Halál a komfortzónára – májusi kihívás.

Visits: 44 | Today: 4 | Total: 10843

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


négy + = 8