Légzéstudatosság 2. – Prána (életenergia) és pránajáma (pránaszabályozás)

Prána (energia, életesszencia, kifinomult lélegzet)

A jóga bölcselet szerint minden, ami él pránával áthatott, prána nélkül az élet nem lehetséges. A pránát a lélegzet szállítja, de nem azonos azzal. A pránát a lélegzet szállítja és a figyelem irányítja. Ez a prána a légzés során átjárja lényünket, élteti, táplálja és regenerálja. A pránikus működés áthatja (és mintegy összetartja) lényünk teljes spektrumát, tehát mind fizikai, mind energetikai, mind érzelmi-mentális, mind szellemi működéseinket. Figyelmünk befelé fordítása útján egy folyamatosan növekvő belső térképünk lesz a megtapasztalt energetikai mintázatunkról, ahogyan az belső világunk személyes felfedezése során kitárul.

Az orr nyálkahártyája megszűri, felmelegíti és nedvesíti a beáramló levegőt, míg a szájon át történő lélegzésnél a kórokozók közvetlenül a garatba és a hörgőkbe jutnak. Ha az orrunkon keresztül lélegzünk, akkor az agyat és a feji csakrákat (energiaközpontokat) is ellátjuk pránával, mely utána a gerinc mentén szépen leereszkedik, és az összes csakrát feltölti. Ha a szánkon keresztül lélegzünk, akkor a prána lefelé száll, megakadályozva az életlevegők megfelelő működését.

A taosita hagyomány csí (qi) kifejezése hasonló a pránához. Minden kultúrának megvan a pránának megfelelő saját kifejezése. Prána (prana, hindu) ~ Csí (chi, qi, taoista) ~ Mana (polinéz) ~ Ki (jpn) ~ kb. életenergia, bioinformáció, stb.

Amilyen a légzésünk minősége, olyan módon gazdálkodunk ezzel az esszenciával. Rajtunk áll, hogy mennyit merítünk az óceánból és mire, hogyan használjuk azt, amit merítünk. Ha kicsi, lyukas csészénkkel rosszul merítünk, akkor bizonyos, hogy nem jutunk messzire.

pranajama

A tudatosság mezején elsődleges lépés a bennünk zajló  energetikai változások és mozgások megfigyelése, majd idővel meg kell tanulnunk ezen folyamatokat szabályozni, uralni. De mindezt megelőzően el kell érnünk egy érzékenységi fokot, mely lehetővé teszi a kifinomult belső érzékelést.
E kifinomodásban segítségünkre lehet:
– a jóga gyakorlásához szükséges éber belső figyelem állandó fenntartása és kiterjesztése az életünk egész területére
– légzőgyakorlatok (pl. kapalabhati)
– tisztátalan ételek kerülése
– gyógyszerek, drogok használatának kerülése

Légzésszabályozás

A légzési mintázatunk hajlamos rögzülni, és olyan élethelyzetekben is dominálni, mintegy automatizmusként működni, amikor az nem indokolt, vagy másféle légzésre is lenne módunk. A rossz, vagy nem kielégítő légzési minta természetesen adott testi, energetikai és tudati állapotokat indukál, és ennek megfelelően alakul vitalitásunk, közérzetünk, kedélyállapotunk, pszichés hangoltságunk, viselkedési- és reakciómintáink, és a sort folytatva szokásaink, nézeteink, jellemünk és sorsunk. Erről bővebben itt írok.

Ha lényünkön szeretnénk változtatni, akkor a légzésünket fokozatosan meg kell figyelnünk, tudatosítanunk kell, mintegy uralmunk alá kell vonni, ezt az eleinte tudattalan működést. A légzés természetes folyamába lassan, fokozatosan és erőltetés nélkül szabad beavatkozni. Eleinte megfigyelhetjük légzésünk hosszát, mélységét, időtartamát, ritmusát, és hogy ezen jellegek minek a hatására és hogyan változnak különböző szituációkban a nap során. Legyünk türelmesek, mert a rögzült mintáink felülírása időigényes, a változás lassú, de biztos, nem érdemes siettetni.

A légzéstechnikák elősegítik a légzési mintáink felülírását, és a fenti sort követve a változás hatással lesz egész személyiségünkre, egész életünkre. Vannak egyszerűbb, bárki számára gyakorolható légzéstechnikák és vannak komplexebbek, amelyek az érzékelés komoly kifinomultságát, jógában való gyakorlottságot, és elköteleződést igényelnek. A légzéstechnikák operálnak a légzés hosszával, ritmusával, intenzitásával, légzés fázisainak arányával (belégzés, benntartás, kilégzés, légzésszünet), az érintett testrészek (mellkas, rekeszizom, has, alhas) mozgásával, a jobb és bal orrlyuk (testfél) váltakoztatásával, az energiaáramlás befolyásolásával (bandhák, gát, vese), figyelem fókuszával, vizualizációval, koncentrációval, meditációval.

Sápi Ádám
Visits: 138 | Today: 2 | Total: 38494

One thought on “Légzéstudatosság 2. – Prána (életenergia) és pránajáma (pránaszabályozás)

  1. Visszajelzés: Légzéstudatosság 4. – A pránikus test tudatosításának önismereti és spirituális vonatkozásai | test- tudatosság önismeret gyakorlás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


− 2 = egy