A Napüdvözlet – eredet, jelentés, gyakorlása

A Napüdvözlet eredete

nap13Legkorábban a Rig-, illetve a Jadzsur Véda tesz említést a 12 lépéses gyakorlatsorról. Kezdetben ezek egymást követő, de statikusan megtartott pozíciókat jelentett, melyekben persze nagy jelentősége volt a légzés folyamatának. Az egyes gyakorlatokat azonban bandhákkal (a testen belül létrehozott energia zárak), mantrákkal (misztikus erőket hordozó szent szövegek, köszöntések, imádságok) és speciális csakra meditációs technikákkal kapcsolták össze. Utalást találunk a Napüdvözletre, mint tradicionális vallási gyakorlatra a Mahabharatában is. A kuruksétrai csatamezőn Vishvamitra adja át ennek tudását Rámának, hogy aztán győzelmet arasson Ravana, a démonkirály felett. Mások úgy tartják, hogy a Napüdvözletnek nincs hagyományos, ősi alapja, hanem a XX. század fejlesztése.

A Napüdvözlet jelentése

Ennek a gyakorlatsornak a hagyománya, egészen az emberiség hajnaláig, az archaikus korokig nyúlik vissza, amikor az ember még szoros kapcsolatban élt a természettel – a nap iránti tisztelete, azzal való összekapcsolódási vágya a legkezdetlegesebb művészetekben és minden tevékenységében megnyilvánult. A Nap melegével életet adott a Földnek, amiért az ember istenként imádta őt.

A napot, mint metaforát sok mindennel állíthatjuk párhuzamba. Metaforája az életnek, erőnek, egészségnek, energiának és a halhatatlanságnak. Mozgása az élet szimbóluma. A hajnal a felkelő nappal maga Brahma, az életadó, a napközbeni időszak, amit beragyog a Nap melege, Vishnu ideje, s az alkony, az éjjel kapuja a pusztító táncával új lehetőséget teremtő Shiva időszaka. E három fázis, melyen a Nap végig halad, magának az életnek a folyton zajló körforgása, 24 óránkén újra és újra lejátszódva.
A Nap mozgásának távolabbi következménye az évszakok változása, amely szintén felosztható az istenségek között. A nyár a fenntartás ideje, a tavasz és ősz a mozgásé, míg a tél a visszahúzódás, halál és elmúlás tere.

A téli napforduló ideje a Nap halálát szimbolizálja, míg december 25-én a Fény újjászületését ünnepeljük a hagyomány szerint. Az emberi lélek és a természet és a napszakok szimbólumai és a körülöttünk kibontakozó és állandó üzenteket hordozó világ szoros kapcsolatba áll a Nappal, ez kevés bizonyítást igénylő tény, azonban ezen túl a Napüdvözletek nem csak a külső, naprendszerünk központi energiaforrásaként tisztelt Nap, sokkal inkább a belső Nap felemeléséről és köszöntéséről szólnak.

Ábrázolások

Az alábbi galériában összegyűjtöttem különféle ábrázolásokat a régmúltból, a jelenből, keletről, nyugatról, van itt hindu, buddhista, görög-római, azték, okkult-alkimista, illetve modern pszichedelikus ábrázolás is.

A Napüdvözlet gyakorlása során

Mikor a Surya Namaskar-t gyakoroljuk, azt folyamatos jelenlétben, szüntelen légzés-mozgás szinkronban tesszük. Ez már önmagában a jelen pillanatba fókuszált figyelmet követeli meg, ami a teljes tudatosság megteremtése, nem csak a jógaszőnyegen, de azon túl egyre inkább megjelenik, ahogy haladunk a gyakorlásban. Ez a fajta pillanatról – pillanatra jelenlévő tudatosság beleszivárog egész életünkbe. Tudatába vagyunk a testnek, majd a légzésnek, majd a mozgás és légzés egységének, aztán tudatába leszünk az egész testnek tetőtől talpig minden mozdulatban. Később már tudatosak leszünk benne, hogyan hat ránk a gyakorlat, aztán már tudatosan gyakoroljuk azért, hogy hatása legyen ránk. Ez képessé tesz arra, hogy megfigyeljük, más dolgok hogyan hatnak ránk. Mondjuk az étel, vagy a társaság, vagy az ismétlődő szituációk és élethelyzetek. Aztán tudatossá válunk abban is, hogy változtassunk ezeken.

Az áramlás folyamata, ahogy haladunk egyik gyakorlatból a másikba, megmutatja, hogy képesek vagyunk a változásra és a változtatásra. Mindig van egy következő helyzet, nem kell megállni, nem kell visszafordulni, hiszen a lépések követik egymást. Szembenézünk dolgokkal, és van, hogy meghajlunk előttük, önként, vagy kényszer által. Földre kerülünk és látjuk a világot egy más perspektívából. Aztán erőt vehetünk… feltápászkodhatunk, harcosként hirdetve a bennünk szunnyadó erő ébredését, s majd már alázattal fejet hajtva a magasabb erők előtt, akik olykor másképp irányítanak, mint azt szeretnénk, végül erősen és stabilan állunk életünk terében.
Folytonosságra tanít, amely az egyetlen állandóság a létezésben.
Majd, ha tudatosság magasra emelkedett megtapasztaljuk a belső mozdulatlan figyelőt, aki változatlanul szemlélődik először a gyakorlás majd a megélt élet tapasztalatai felett.

Mikor és hogyan gyakoroljuk a Napüdvözletet?

napTradicionálisan 108 kört szokás végezni a napkeltekor.
Ennek oka egyrészt, hogy a Surya ébredésénél, mint szerető alattvalói alázattal és szeretettel kísérjük útján, s köszöntsük őt. Másrészt a hajnali ébredés, a helyes életritmus kialakításban fontos szerepet játszik.
Ma már számos kutatás bebizonyította, hogy a korán kelő, rendszeres, nemcsak testmozgást, hanem bármilyen tevékenységet végző emberek, egyrészt egészségesebbek, derűsebbek, másrészt még hosszabb életűek is, mint a sokáig alvó társaik. Azt szokták javasolni, életed ritmusa kövesse a Nap útját, s alkonyatkor térj nyugovóra, s ébredj mikor kél a Nap. Persze a modern időkben kihívást jelent ennek eleget tenni.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy vagy 108-szor gyakoroljuk a Napüdvözletet, vagy sehányszor.., sőt! Fontos, hogy a kezdeti lelkesedés ne sodorja veszélybe a gyakorlót főként, ha nincs hozzászokva a rendszeres mozgáshoz, nem jógázott még korábban. Érdemes 3 körrel kezdeni és attól függően, hogy miként reagál a test, fokozatosan emelni ezt a számot hetenként 1-2 körrel. A rendszerességen nagyobb a hangsúly, mint a körök számán, legalábbis abban az esetben mindenképp, amikor nem csak egy testedzésről van szó.
Azt hogy a gyakorlás milyen szintre emelkedik, azt a gyakorlásra ösztönző szándék határozza meg.
A rendszeresen 108-szor végzett gyakorlást, mantrákkal, megfelelő légzéssel, bandhákkal és alázattal végezve Saddhana-nak nevezzük. Ebben a formájában a gyakorlásnak már túlhaladunk a fizikai test edzésén, s a Surya Namaskar a test imájává válik, mely a belső tudatosság napját emeli.

Halál a komfortzónára – májusi kihívás

forrás részben: http://downdogjoga.blog.hu/2014/10/08/surya_namaskar_avagy_a_nap_koszontese
Visits: 80 | Today: 1 | Total: 10851

One thought on “A Napüdvözlet – eredet, jelentés, gyakorlása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 + = tizenöt