Chi Kung & Tai Chi Flow @ Monsoon rendszeres órák

image

Figyelem! Rendszeres óráim 2018-ban szünetelnek Bp-en, mivel Berlinbe költöztem.

Időpont: Kedd 11-12.30h (bekapcsolódás folyamatosan lehetséges)
Helyszín: Monsoon Stúdió (Pasaréti út 49.)
Jelentkezés: a helyszínen vagy 30/9633930 vagy info@monsoonyoga.hu
Vezeti: Sápi Ádám oktató, bővebben
Ne feledd: kényelmes laza öltözet
Hozzájárulás: a stúdió árait itt láthatod

mi a Chi Kung

samsara_flow_o1A chi kung (qi gong) gyakorlatok a kínai hagyományból származnak. A chi (qi) kb életenergiát jelent, hasonlóan a jógából ismert pránához. A kung művelés, gyakorlás jelentéssel bír. Belső energiáink működése kevésbé érthető meg fogalmi úton, de tapasztalható és művelhető mozgás, légzés, figyelem segítségével, pl. a kínai akupresszúrás gyógyászat is ezen alapul.

E gyakorlásnak többféle fókusza lehet: egészség megőrzés, test fejlesztése, átalakítása, gyógyítás/terápia, képességfejlesztés, harcművészeti praxist kiegészítendő, légzésszabályozás, belső alkímia, önismereti munka, szellemi célok megvalósítása, meditáció támogatása. Ez alapján megkülönböztetnek ún. belső (nei dan) és külső (wai dan) stílusokat/módszereket, amely arra utal, hogy a gyakorlás milyen mértékben látható úgymond a külső fizikai test mozgatásán, vagy mennyire inkább belső, légzéssel, figyelemmel végzett munka. A külső gyakorlatok a végtagok mozgatása révén testi aspektust hangsúlyozzák, és inkább gyűjtik az energiát, segítik a keringést, majd az kívülről befelé feltölti a testet. A belső gyakorlatok az energetikai és tudati aspektust hangsúlyozzák, és inkább a középpontban (DanTien) összegyűjtött energiát finomítják, alakítják át. Tehát a chi kung gyakorlatok meglehetősen sokfélék lehetnek, tekinthetjük őket afféle ügyes eszközöknek, amelyek révén a gyakorlásunknak speciális fókuszt / célt adhatunk.

A gyakorlás során többnyire lágy, lassú mozdulatokkal dolgozunk, ezáltal javul tartásunk, koordinációs készségünk, mélyül testtudatosságunk, és finomodik érzékenységünk saját testünk jelzéseit illetően, ezáltal egészségmegőrző, -fejlesztő hatása van. Testi szinten jótékonyan hat a keringésre, légzésre, ízületekre, izmokra, inakra, idegrendszerre, és a belső szervekre. Energetikai szinten segíti az áramlást, a flow-élményt, oldja a feszültséget, elakadásainkat, csökkenti a stressz-okozta tüneteket mind fizikai, mind tudati szinten, ezáltal támogatja a minőségi relaxációt és meditációt. Ami a környezetünket illeti, segít hogy megtanuljunk erőfeszítés nélkül, elégedetten, derűsen létezni, idomulva a külső jelenségekhez, más szóval segít integrálódni, harmonizálódni abban, ami Van az életünkben. A gyakorlás során igyekszem önismereti fókuszt is adni, hogy tapasztalatalapú felismerések segítsék a személyiség kibontakozását.

Tai Chi Flow

Az Integral Tai Chi (ITC) flow gyakorlatsora egy könnyen végezhető, lágy, folytonos, körkörös mozgásokkal és könnyű légzéssel dolgozó módszer, amely oldja a feszültséget testi, lelki szinten egyaránt, továbbá hozzásegít minket egyfajta áramlásélmény tapasztalásához, amely segíti a személyiség (merevségeinek) oldódását. A flow javítja a tartást, a keringést, jótékony a gerincnek, az ízületeknek, megnyugtat és akár euforizálhat is, egyfajta dinamikus meditációként is végezhető miközben a tudat könnyűvé és derűssé válik :)

 

Óraleírás, tematika

Az óra modulokból áll össze:

  • Bemelegítés modul: ízületi kimozgatás, nyújtás, erősítés, lazítás
  • Chi Kung modul: mindig más chi kung-gal foglalkozunk (8 brokát, tavasz visszahozatala, ég-föld, évszakok chi kungja, bővebben ezekről itt olvashatsz)
  • Tai Chi modul: az itc flow szériákat gyakoroljuk, illetve páros gyakorlatokkal (toló kezek, bodywork) keressük a szabad áramlás akadályát testben és tudatban, valamint Tai Chi Chuan alapelveket ültetünk gyakorlatba, tai chi chuan technikákat és formarészeket tanulunk,  gyakorlunk

 

Olvasnivaló