Miért flow?

Tai Chi Flow..

A TCF lágy, folytonos, körkörös mozgással, illetve a légzés és mozgás összhangjával dolgozik. Ez az organikus mozgáskultúra könnyen végezhető, de nem könnyen tanulható, mivel nem lineáris, nem szimmetrikus és nem mechanikus, hanem természetes, éppen ezért természetes állapotba juttat. Segíti az energetikai áramlást, oldja a feszültséget testi, lelki szinten egyaránt, így csökkenti a stressz okozta tüneteket mind fizikai, mind tudati szinten. Tudatosabbá tesz, mivel rámutat akadályainkra, blokkjainkra, ezáltal támogatja a minőségi relaxációt és meditációt. Hozzásegít egyfajta áramlásélmény tapasztalásához, amely segíti a személyiség / tudat (merevségeinek) oldódását. Az áramlásélmény elősegítésén és akadályainak leküzdésén testi és tudati szinten is dolgozunk, mivel egyik másikat támogathatja vagy akadályozhatja.

Flow állapot..

A flow természetes létállapot, amely örömérzettel jár, kihívást élsz meg benne, felold, elégedettséget okoz, megnyugtat és akár euforizálhat is, egyfajta dinamikus meditációként is végezhető miközben a tudat könnyűvé és derűssé válik. Nincs célja, nem fizetnek érte, és nem muszáj csinálni. Sokszor észre sem veszed, hogy történik..

Wei Wu Wei – nemcselekvő cselekvés

Klasszikus taoista idea/ideál. Ami a környezetünket illeti, segít hogy megtanuljunk erőfeszítés, kétely nélkül, elégedetten, derűsen létezni, idomulva a külső jelenségekhez, más szóval segít integrálódni, harmonizálódni abban, ami Van az életünkben. A wei wu wei középút, nem passzív állapot, nem öntudatlan, kiszolgáltatott sodródásról van szó, hanem aktív, oldott, egyfajta integrált, tudatos jelenlét, amely során ellenállás, ragaszkodás és belefeszülés nélkül megyek azzal ami Van.

Flow hullám

Csíkszentmihályi óta a flow kifejezés köztudatba került, inkább pszichológiai értelemben. A modern mozgáskultúrákban is adoptálódott, inkább testi értelemben: jóga flow, vinyásza flow, weight flow, dance flow.. A flow koncepció eleve rokon a Tai Chi szellemével és gyakorlati módszerével, és tai chi gyakorlás közben is fellépő élményről van szó, bár ezen túlmenően flow élmény bármilyen tevékenység közben felléphet, de a tai chi talán mindennél jobban megágyaz neki 🙂

Számomra a flow

A gyakorlás fontos örömforrás is számomra, mert flow (áramlás) élményhez segít. Mi ez? Csíkszentmihályi után: a tudatban a pszichés entrópiát, zavart eloszlatja, feloldja, rendezi, harmóniát teremt a tudat erőiben. A gyakorlás során a test-tudat-énélmény mélyül, finomodik, ezáltal fejleszti az Ént, ha az képes integrálni az élményt, és mindaz a sok, ami vagy, amivel foglalkozol, az egyre akadálytalanabbá, egyre átjárhatóbbá, egyre összehangoltabbá, egyre teljesebbé válik. Mert az Én minél inkább képes az integrációra, annál inkább képes életed egyik aspektusa, egyik oldala, illetve annak cizelláltsága áthatni, segíteni, támogatni és kiteljesíteni egy másik aspektusát Énednek, így gazdagodik a flowban az Énélmény. A sokból így egyre inkább az Egy felé közeledsz (és ez a legtöbb mi adható). Ez lehet a flow gyakorlás önismereti/önfejlesztő aspektusa, de gyakorolható akár spirituális hangsúllyal is, ahol az áramlásban lét maga az Út.

Visits: 41 | Today: 1 | Total: 17562