Testtudatosság 2. – Külső és belső

A jóga rendszerében úgy tartják, hogy a test elszennyeződhet az anyagcsere melléktermékeitől, kémiai vagy más mérgező anyagoktól. E szennyeződések a tudati tisztaság főbb akadályai. A jógában több lényeges tisztító gyakorlat létezik, mely segíti a test természetes tisztító funkcióit a méreganyagok eltávolításában, ilyen tisztító technikákat alkalmaznak az orr, arcüreg, torok, gyomor, vékony-, vastagbél és a tüdő tisztítására.

A modern orvostudomány kevesebb hangsúlyt fektet a test belső ökológiájára, a tisztulásra és a belső folyamatokra irányuló érzékenységre. A külső jelek több figyelmet kapnak, ha egy beteg pl pattanásos vagy kiütéses a hangsúly a külső kezelésen van, ahelyett hogy a szervezet mögöttes zavaraira figyelnénk. Az elnyomott tünetek más formákban újra előbukkannak, például egy elnyomott ekcéma asztma formájában jöhet elő.

Testünk belsejének figyelmen kívül hagyása a betegségekhez való hozzáállásunkkal kapcsolatos. A modern ember meggyőződése, hogy a betegségek kívülről jönnek mikroorganizmusok formájában, és nem figyel arra, hogy a belső környezet el van hanyagolva és ez hogyan járul hozzá a betegség kialakulásához. A probléma az, hogy az ember ebben a történetben mellékszereplő, mondhatni nem tehet róla, ha beteg. A betegséget külső organizmus okozta és a megoldás rá egy külső szer, egy megfelelő gyógyszer, de hol vagyok ebben a történetben én? Lemondok a felelősségemről és a jelentőségemről. Ez a szemléletmód nemcsak a fizikai betegségekre igaz, hanem pszichomentális alapú tudati zavarokra is. Például, ha rossz a kedvem, aminek az oka természetesen valaki más, akkor beveszek egy kedélyjavítót, ha nem tudok aludni beveszek egy altatót, ha nem tudok felkelni iszok egy kávét, ha fel vagyok pörögve nyugtatót veszek magamhoz, ha fáradt vagyok, akkor meg energizáló, feldobó szert. Mindezen tudattalan berögződések során a figyelmünk elfordul a belsőnkről, önmagunkról a külvilág illetve külső szerek irányába, mert ott véljük felfedezni az okokat és a megoldásokat is. De ha ez így lenne, akkor az egyre több gyógyszerfelfedezése után egyre kevesebb beteg ember lenne, a modern orvostudomány is felfigyelt rá, hogy ez nem vezet célra kielégítő módon, és a betegségek érzelmi tudati okaira kezd egyre inkább odafigyelni, ez az ún. pszichoszomatikus betegség modell.

testtudat1

A jóga szerint meg tudjuk tanulni belső szerveink szabályozását, irányítását ugyanúgy, ahogyan az egész testünk feletti tudatos figyelmet és kontrollt, fokozatosan be lehet vonni a tudatos kontroll alá a testünk egészét, még az automatikus vagy reflex szerű működéseinket is tudatosítani lehet illetve a programot felülírni. A test tudatos ellenőrzés alá vonása az alap az érzelmeink, mentális folyamataink uralására, majd a viselkedésmintáink, szokásaink, jellemünk felülírásának.

Sápi Ádám
Visits: 158 | Today: 0 | Total: 128896

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


hat + = 7