Integrál Tai Chi rendszeres órák

DSC_6679

Figyelem! Az órák szünetelnek 18-19ben, mivel Berlinbe költöztem.

Időpont: Keddenként 18.30-20.00 (bekapcsolódás folyamatosan lehetséges)
Helyszín: Odú (Krisztina Krt. 15. Moszkva tér).
Jelentkezés: a helyszínen vagy 30/9633930
Vezeti: Sápi Ádám integrál tai chi oktató, bővebben
Ne feledd: kényelmes laza öltözet
Hozzájárulás: 1800Ft/alkalom vagy 4 alk. bérlet 6500Ft / 5 hétig érvényes.itc_tablo_2

Ha szeretnél tágulni, növekedni, emelkedni vagy egyszerűen kilépni a kitaposott útról, akkor nézd meg mit tud neked adni az ITC!

Az ITC általános filozófiája

DSC_9613_2Az eredeti állapot, – avagy a Tai Chi – az az állapot, amelyben az energiánk szabadon, akadálytalanul áramlik, összekapcsolva Eget és Földet. Az érzelmi megpróbáltatásainknak, stressznek, önzésnek, vágyaknak és ragaszkodásoknak köszönhetően ez az energia elakad illetve szivárog. Az integral tai chi ennek az eredeti energiaállapotnak a visszaállítását célozza meg. Gyakorlás során csökken a stressz, helyreáll az egészség, az életerő és a jóllét, megerősödik az immunrendszer és a belső szervek, testtudatosságunk mélyül, zavaró érzelmeink átalakulnak, így a tudat is könnyű lesz, derűs, pozitív és kreatív.

Az ITC gyakorlásának 3 fázisa

 1. ENERGIA FELKELTÉSE: A CK10 ~ 10 forma gyakorlása: Ez a gyakorlatsor azon túl, hogy megerősíti a fizikai test izmait és inait, gyorsan tud belső energiát generálni (tüzet ébreszteni) és minden blokkot kitisztítani a meridiánokban, így a keringést helyreállítja. Az 1. fázis során eleinte formatanulás, majd légzéstársítás, formamélyítés, és szimbolikus tudati tartamok társítása a formákhoz a tanulás sorrendje. Edzéseken legtöbbet ezzel a fázissal foglalkozunk.
 2. ENERGIA TÁROLÁSA: A hulla póz (savászana) gyakorlása: ez a lehűtés gyakorlata, teljes relaxálás, lehetővé teszi, hogy a felébresztett energia harmonikusan eloszoljon a testben, és a felesleg visszatérhessen az alsó dantien-be vagy egy megfelelő csakrába, amit tárolónak választunk.
 3. ENERGIA ÁTALAKÍTÁSA: A meditáció gyakorlása, amely átalakítja a fizikai chi-t szellemibb chi-vé. A tárolt chi átalakul egy más minőségű energiává, ami támogatja és elősegíti a spirituális fejlődésünket.

Óraleírás, tematika

Várom továbbra is a kezdőket és haladókat egyaránt, külön tematika szerint fogunk haladni. Az órák/edzések a következő blokkokból állnak: bemelegítés (erősítés, nyújtás), chi kung, formák tanulása, formák gyakorlása, lazítás, meditáció, néha elmélet, és megosztásos beszélgetések.

A kezdőkkel várhatóan a testi megalapozottság, az energetika ébresztése és az első 3 forma elsajátítása, vagy pontosítása lesz, továbbá ismerkedés az ég és föld formákkal.
A haladókkal a szokásos erősítések, nyújtások, izolációk komolyabb szinten, ami nagyobb erőt, helyesebb tartást és több stabilitást okoz majd a gyakorlás során. Az energetikai szinten tovább ébresztgetjük és szítjuk a belső tüzet sorozatok segítségével, év végére a 15 sorozatot érjük el. A 10 formát (CK10) pontosítjuk, mélyítjük, továbbá fokozzuk a légzést intenzitását, és finomítjuk a belső érzékelést. A formák, a mozgás önismereti és szellemi vonatkozásainak is egyre több teret szentelünk. A tábori haladó tematikát is továbbvisszük, úgyhogy van tennivaló bőven :)

Havonta egyszer lesznek speciális alkalmak a tekintetben, hogy az itc gerinctől eltekintve közösség építés lesz a fókuszban, illetve más taoista hagyományon alapuló tematikákat is igyekszünk beolvasztani a gyakorlás menetébe, ami színezi az összképet és mélyíti a tapasztalást (chi kung, flow szériák, légzéstechnika, ragadós kezek – páros gyakorlatok, tai chi chuan, teaszertartás, buddhista pszichológia, elmélet, beszélgetések, megosztások).

Integrál tai chi jegyzet elérhető, kérlek jelezd, ha szeretnél kapni belőle.

Olvasnivaló

Közösségi, elméleti alkalmak

2017. tavasz

 • tavaszi tisztulás, tisztítókúrák és fa elem

2016. dec.

 • A tél kapcsán beszélek nektek, hogy mit is jelent kívül-belül a kínai 5 elem rendszer fényében. Továbbá vese és hólyag funkciókörök, gyakorlatok. Tél / víz elem / félelem / sötét / visszahúzódás.

2016. nov.

 • Az ősz kapcsán beszélek nektek, hogy mit is jelent kívül-belül a kínai 5 elem rendszer fényében. Továbbá tüdő és vastagbél funkciókörök, gyakorlatok. Őszi bánat.. eb gondolat.

2016. márc

 • Témánk tavasz kapcsán: elengedés, tisztulás, megújulás.

2016. feb

 • Majd témaindítónak beszélünk nektek a tai chi-ról. Az utóbbi időben többször felmerült, hogy mi is az a tai chi, mi az hogy integrál, mi az hogy klasszikus, mi az hogy chuan, mi az hogy tai ji, mi az hogy chi kung, mi az hogy qi gong, mi az eredetük, mit jelentenek, mi a viszonyuk egymással, mi mit is csinálunk pontosan.

2015. dec

 • Kis buddhista alaptanítás a 4 nemes igazságról és a szamszárát forgató 3 állatról, avagy a szenvedés okairól.

2015. nov.

 • Témaindítóként egy kis előadást fogtok hallani az érzelmek természetéről, az érzelmekkel való munkáról, utána beszélgetünk.

2015. okt.

 • Az okt. 6-ai kedden 1 óra edzés után kicsit beszélünk nektek a békáról és a bivalyról – mintegy beszélgetésindító gyanánt – miközben a teázás kung fuját gyakoroljuk, vannak különleges teáink egyenesen Vietnámból.

2015 tavasz

 • Április-májusban eltekintünk az átlagos edzéstervtől, hogy valami színt vigyünk a gyakorlás monotonitásába. Gondoltuk összeszedünk és sorba állítunk tematikus napokat, amikor kiemelten foglalkozunk egy egy integrál tai chi-hoz kapcsolódó témával, minőséggel, így minden héten más és más módon lesz alkalom elmélyülni.
 • ápr. 7: tűz felkeltése – 17-es sorozat – Palkó
  ápr. 14: középpont és periféria, a testben rejlő erő és struktúra – tui shou és egyéb páros gyakorlatok – Ádám
  ápr. 21: nyújtás hatása a tudatban, a testi nyitottság gyakorlata – Palkó
  ápr. 28: légzés mélyítése – légzéstechnika (elmélet is) – Ádám
  máj. 5: ITC 1B szint demo – légzés a formákban (elmélet is) – Palkó
  máj. 12: lágyság – ITC flow és tai chi chuan – Ádám
  máj. 19: Ég és Föld a két alapelv az ITC-ben (elmélet is) – Palkó
  máj. 26: tűz felkeltése – 17-es sorozat – Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


− négy = 3