ÉN-ből MI – integrál tábor az önismeret jegyében 2015. júl. 8-14.

Ez a 2015-ös tábor oldala, a 2016-ost (júl.14-17.) itt találod.

 

 

Egy tábor központban az ÉN-nel, az ÉN kibontakozásával, az ÉN-TE viszonyaival, és a megérkezésével a MI-be.

Táborunkban ezúttal is – a 2013-as tábort reményeink szerint túlszárnyalva – egy közös utazásra hívunk, ahol önmagunkat és egymást szólítjuk, ébresztjük, tapasztaljuk, tesszük mindezt önismereti fókusszal, lesznek kiemelt témáink: női–férfi minőségek, dolgozunk a bennünk munkáló haraggal, örömmel, vággyal, függőségeinkkel, középponttal, földeléssel, kapcsolódásokkal, légzéssel, belső tűzzel, transszal, tánccal. Integrál, mert többféle módszerrel dolgozunk: jóga, tai chi, légzés, relaxáció, meditáció, test- és mozgásorientált terápiák, játék, dráma, közösségi együttlét beszélgetésekkel, megosztásokkal.

Idén egy olyan tábort álmodtunk, ahol bőven lesz idő az elmélyülésre, ugyanakkor a programot úgy alakítottuk ki, hogy ki ki megtalálja benne a neki szóló részeket, ezért hangsúlyozzuk, hogy nyugodtan lehet rövidebb időre – akár 1-2 napra – is jönni.

ÉN-ből MI

1233572_719439874736804_1595022112_n_1Ki vagyok én? Ki vagy Te? Milyen a viszony kettőnk közt? Mit adhatunk egymásnak? Mire megyünk együtt…? A jógikus matematikában 1+1=11. Bár a képlet tudományos non-sense, az életben mégis működik! E tábor életre hívói, azaz MI , azt tapasztaltuk, hogy együtt sokkal többre vagyunk képesek. Persze ehhez az is kellett, hogy legyen valami fogalmunk arról is, kik vagyunk Önmagunkban és legyen bennünk kíváncsiság egymás iránt. “Nem az zavar, hogy az emberek nem ismernek, hanem az, hogy nem ismerem az embereket.” Amikor összeraktuk, amink van, azt láttuk, hogy ez gazdagít minket és a környezetünket egyaránt. Ha így viszonyulsz másokhoz, az mindenféle kapcsolatodat átlényegíti, legyen az baráti, vagy párkapcsolat, munkahelyi, vagy szülő-gyerek viszony. Ezért, mivel szeretjük az életben organikusan kibontakozó dolgokat, arra jutottunk, hogy ezt az egy hetet is ennek a dinamikának szenteljük. Körüljárjuk, felfedezzük minden rendelkezésre álló eszközünkkel, ahogy azt már tőlünk megszokhattátok. 😉 Minden nap egy kísérlet, fokozatosan tágítjuk az ÉN határait, haladunk az ÉN-ből a TE, majd a MI felé: a reggeleket saját magunknak szenteljük, ébredünk, a délelőtti jógában befelé figyelünk (ÉN), a délutáni tai chi alapú foglalkozáson már egymás felé fordulunk (TE), érintkezünk, az esti programok pedig kifejezetten az együttlétről fognak szólni (MI), és megnézzük hogyan tudunk, vagy nem tudunk kapcsolódni, mi segít, mi akadályoz…

Programok 3 idősávban zajlanak minden nap (ÉN, TE, MI)

  • Délelőtt Függőségeink témakör kundalíni jóga alapokon: amikor belül egy nagy lyuk tátong, valamivel be kell tömni. Mondjuk étellel, itallal, egy másik ember jelenlétével… Amíg valami elviselhetetlenül fáj, valamivel enyhíteni kell a fájdalmat. Mondjuk alkohollal, drogokkal, kényszeres munkával, szexszel… Azt mondják, problémás embernek csak problémás kapcsolatai lehetnek. Amíg én nem vagyok magamban egész, amíg nem szeretem magam és nem tudom kielégíteni a szükségleteimet, Téged csak arra foglak használni, hogy kitöltsd az ürességemet és gyógyír légy a bajaimra. Nem Te leszel nekem fontos, hanem amit akarok Tőled. Használni foglak, s ha benned is vannak hiányok, Te is engem. Függeni fogunk egymástól. Pedig ahol függőség van, ott nincs valódi szeretet… Ilyen kapcsolatra vágyunk? Nem hiszem! Nézzünk hát rá, a hiányainkra, függőségeinkre és gyógyítsuk a kapcsolatainkat!
  • Délután a Tao dinamikája életünkben témakör tai chi és chi kung alapokon: a tai chi szellemiség viszonnyal, kapcsolattal, én-nemén dinamikával foglalkozó lényegi felismeréseit, elveit, módszereit emeli át önismereti keretrendszerbe tapasztalat alapú, gyakorlatias módon, ezáltal szeretné a taoista bölcselet morzsáinak önmagunkra vonatkoztatott megértését elősegíteni. Témáink: egészségmegőrzés, öngyógyítás, 5 elem, szerveink, vitalitás, életerő, flow, áramlás, nyitottság, üresség, teliség, könnyűség, lágyság, körkörösség, folyamatosság, mozdulatlanság a mozgásban, kp és periféria viszonya, harcművészeti alapelvek, keménység kontra lágyság, struktúra, erő, erőfeszítés, erőfeszítésnélküliség, ég, föld, ember hármassága.
  • Este a Kapcsolódások témakör mozgás- és testorientált terápia alapokon: a témakör az elmúlt fél évben a Magnetházban futó Kapcsolódások Műhely (élményalapú önismereti kaland, találkozásokkal teli, szavak nélküli tapasztalás során) tematikájának és módszertanának ad teret.
    A műhely során rátekinthetünk önmagunkra, kapcsolódási mintáinkra, és azok működésére. A tapasztalás során tudatosíthatjuk ezen minőségeket, viszonyokat, és dolgozhatunk rajtuk, miközben különféle módszertanok segítségével ténylegesen kapcsolódunk magunkhoz és a másikhoz. A műhelyben előforduló módszerek különféle önmegismerést, önkifejezést, öngyógyulást elősegítő hol játékos, hol drámai módszerek, amelyek által a test, a szív, a fej bölcsessége képes megnyilatkozni, összhangra találni és átalakítani bennünket.

Heti tematika

Táborunk a teljes hetet tekintve is 3 szakaszra tagolódik, amin belül a napok egy egy témát járnak körül.

A tábor 1. szakaszában (szerda, csütörtök), a bennünk rejlő akadályokkal foglalkozunk, azokkal a kondícióinkkal, melyek zavarják az önmagunkkal való kapcsolódást, és így ellehetetlenítik a másokkal való kapcsolódásainkat. Felmerülő témák: harag, félelem, ragaszkodás, erőfeszítéseink, önmagunkkal folytatott harc.

A tábor 2. szakaszában (péntek, szombat) a női és férfi pólusokkal foglalkozunk. Keressük a bennünk élő férfit és nőt, önmagunk viszonyát a bennünk élő nővel és férfival, foglalkozunk ezek egymáshoz való viszonyával, valamint az ellenkező nemhez fűződő viszonyunkkal, ránézünk az ezzel kapcsolatos nehézségeinkre, kapcsolódási mintáinkra, kihívásainkra és egy teljesebb kapcsolódásban rejlő lehetőségekre. Ezen napokon a nők és férfiak külön foglalkozásokon vesznek részt a nap folyamán, és este találkozunk. Bátran hozd el a párodat is, ha szeretnétek felfedezni az együttlét újabb minőségeit, új utakra lelni a közös nehézségekben.

A 3. szakaszban (vasárnap, hétfő, kedd) az addigi munka jól megérdemelt gyümölcseit élvezzük. Témáink a transzcendálódás, az elengedés, a földeltség, az áramlás, a lágyság, a szeretet, és az örömteli együttlét ünneplése.

Így a tábor ÉN, TE, MI koncepciója illeszkedik az egész hétre is, de azon belül minden egyes napra is.

Várjuk a kezdőket és bármely önismereti úton, spirituális gyakorlásban tapasztaltabbakat egyaránt. A tábor programját úgy állítottuk össze, hogy mindenkinek legyen módja, (ki)kapcsolódni, feltöltődni, és tapasztalatokat mélyíteni, részvétel lehetséges hosszabb, vagy rövidebb időre is, mert az egyes napok önmagukban is teljesek, mivel a fő tematika vezérfonalát követve, egy-egy témát bontunk ki.

Részletek

Helyszín: Tinnye Magház (Piliscsaba mellett, Bp-től 40km)
Szállás: Egy nagy házban, külön szobákban.
Gyakorlás: Szabadban, szép nagy kertben, zöldben, de fedett térben, rossz idő esetén a ház aulájában.

Hozzájárulás: 9e Ft / nap, amely 24 órát jelent szállással, napi 3x-i gasztro örömökben bővelkedő vega étkezésselt, és 4 programmal.
Kedvezményes hozzájárulás: 8e Ft / nap, elérhető a következő esetekben:
– előzetes regisztráció és 10e Ft előleg utalása jún. 30-ig!
– ha részt veszel a teljes programon (48e Ft)
– ha hozol magaddal valakit
– ha a pároddal jössz
– sátorozás esetén (csak ha a ház megtelt)
Segítői hozzájárulás: 6e Ft / nap, a konyhai munkákban segítőknek.

Jelentkezni: emailben: kapcsolat

Csatlakozz Facebookon is.

Várunk:

Éva Kormos – kundalíni jóga oktató, masszázs és mozgás terapeuta
Dóra Csuday – női-, kismama-, gyermek jóga oktató,
Sápi Ádám – jóga, integrál tai chi oktató, buddhista tanító

Olvasnivaló:

ÉN, TE, MI koncepció a táborhoz

Gondolatok az Énről, a kapcsolódásról, a viszonyról

Visits: 241 | Today: 0 | Total: 212752

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 − = hat