Kapcsolódások Műhely – Kapcsolódás a haragunkhoz – jún. 17.

avagy kapcsolódás a bennünk élő destruktív (élet)erőhöz – Kormos Éva, Sápi Ádám

Évivel sok-sok év együttműködés és közös tapasztalás, egyrészt előadó művészeti fronton – fizikai színház, tréningek, performanszok – másrészt önismereti-spiro fronton – jóga, tantra, mozgásterápia – szülte a Kapcsolódások koncepció előzményét. Ennek kapcsán már szerveztünk együtt programot korábban is. A visszajelzések  arra buzdítottak minket, hogy folytassuk és haladjunk tovább ezen a közös úton, aminek egy újabb állomása a Kapcsolódások Műhely.

V0045118 Kali trampling Shiva. Chromolithograph by R. Varma. DSC02623 mahakala2007a

(ön)vizsgálódások, gondolatok, reflexiók a témában

Kapcsolódás a bennünk élő destruktív (élet)erőhöz. Mit jelent ez számunkra?
kulcsszavak: harag, düh, üvöltés, sírás

Amikor haragot érzünk, azt a magyar nyelv úgy is mondja – nagyon beszédesen -: mérges vagyok. Hiszen az a düh, melyet nem tudok kifejezni, megélni, elengedni, minden elfojtott harag bennem reked és belülről mérgez. Mérgez engem és a kapcsolataimat, azokat is, akik a legfontosabbak számomra.

A máj feladata a méregtelenítés úgy testi, mint érzelmi szinten is. A haragtartó ember saját máját terheli, hiszen minden negatív érzelmi élmény a testben lenyomatként őrződik, a máj feladata annak oldása, semlegesítése.

Nem vagyunk jól szocializálva a harag megélésére. Valahogy méltánytalanul perifériára szorítottuk ezt az érzést, szalonképtelenné tettük. Elvesztek a megélését, kifejezését segítő rítusaink. Nem illik dühösnek lenni. Mi nem vagyunk olyanok. Az nem én vagyok. Az effajta elhárító hozzáállásnak sajnos vannak veszélyei önmagunkra nézve.

A haragra a tantrikus szellemiség úgy tekint, mint destruktív formába zárt életerőre, energiára. A haragban – hasonlóan a vágyhoz – kiaknázandó energiapotenciált lát, amely a megfelelő módszerekkel saját fejlődésünk javára fordítható, de ehhez ki kell szabadítani a palackba zárt dzsinnt, el kell fogadni, felszínre kell hozni, dolgozni kell vele, át kell alakítani, ahelyett, hogy a tudattalanba nyomjuk, ahol destruktív erőként fogja mételyezni lényünk gyökereit. A haragvó aspektusok ezért fontos részei a tantrikus hindu és buddhista panteonnak, lásd fenti ábrákon egy feminin hindu Káli és egy maszkulin buddhista Mahákála haragvó aspektusokat szimbolikus ábrázolásban.

A harag fontos energia. Olyan, mint egy tűzokádó sárkány. Ha ellened fordul, tombolva pusztít és hamuvá perzsel mindent és mindenkit körülötted. Ha megszelídíted, magasba röpít és tüzét tápláló módon használhatod.

Akkor hát hogyan nyúljunk hozzá? Miért vagyunk ennyire bajban ennek az érzelemnek a megélésével? Mihez kezdjünk, ha felismerjük, hogy dühösek vagyunk? Hogyan fejezzük ki anélkül, hogy másokat megsebeznénk vele?

A mozgás, hang, kapcsolódás és a jóga segítségével keressük saját válaszainkat.

Érdekel a téma, szeretnél foglalkozni vele?

Hely, idő: Június 17. Szerda 18.00-(21.00-)22.00 @ MagNet Közösségi Ház, Rekettye terem, Andrássy út 98.

Jelentkezés: Sápi Ádám, sadam pont kadmon kukac gmail pont com

További információk a műhelyről általánosságban itt.

Csatlakozz FaceBookon is.

Visits: 377 | Today: 0 | Total: 206185

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


× négy = 28