Rólam

Röviden

Sápi Ádám, jóga, chi kung, tai chi oktató, buddhista dharmatanító, vallásbölcsész, mozgásterapeuta, természetgyógyász

Online tanfolyamok: courses

Programok, táborok: www.adamkadmon.hu/programok/

Facebook események: www.facebook.com/pg/sAdamKadmon/events/

Youtube: www.youtube.com/channel/UCFsgcLHC1cuK-RQFiMtzT2w/videos

Web: www.adamkadmon.hu

Web in English: www.adamkadmon.hu/english

Faszbuk: www.facebook.com/sadamkadmon

2001 óta foglalkozom jógával, tantrával és buddhizmussal, 2008 óta foglalkozom a tai chi szellemiséggel és harcművészettel. 2011 óta tanítok, jógát, integral tai chi-t, chi kung-ot, illetve vezetek önismereti csoportokat, workshopokat, táborokat. Egyéni kezelések során TestTudat(osság) fejlesztést, bodyworkot, illetve jóga-, chi kung-, légzés-, és mozgásterápiát végzek.

Integrál szemléletű oktatóként/csoportvezetőként működöm, aki (test)tudatosságot fejleszt, valamint önismeretet mélyít, teszi ezt gyakorlatorientáltan a fent említett módszerek, eszköztárak segítségével. Ezekbe csomagolva igyekszem a kultúrafüggetlen, egyetemes bölcselet morzsáit átadni. E kapcsán foglalkozom még gyakorlói közösség építéssel, oktatási módszerek fejlesztésével, programok szervezésével és írással. Az integrál szemlélet számomra a nyugati/keleti, az archaikus/modern bölcselet, illetve a test – lélek – szellem hármasságának, valamint az egyén és a közösség szintjének integrálását jelenti.

Jóga terápia, ájurvéda, tisztító kúrák kapcsán: a jóga módszerek, tisztító technikák és légzéstechnikák terápiás alkalmazása mindig is közelt állt hozzám, mint terapeutához. Ájurvéda és jóga terápia tanulmányaimat több évig több körben folytattam 3 forrásból, leginkább a Buddhista Főiskolán és Himalája tradíció nyomán. Egyéb terápiás tanulmányaim: Kognitív terápia Daubner Bélától, Terápiás kommunikációt Integrál Akadémiás forrásból, Alternatív masszázs és mozgás terápiát (AMM), természetgyógyászatot és egészségmegőrző chi kungokat a Magyar Taoista Egyesületben és az ÁEEK-ban (volt ETI). Egyik kutatási területem a chi kung és tai chi módszerek bodywork és terápiás alkalmazása. Jógikus-ájurvédikus tisztító gyakorlatokat és kúrákat 10+ éve vezetek csoportban és egyéniben is, évente többször is, táborokban is. Egyéni kezelések során nagyrészt integrál jóga terápiát végzek, kiegészülve kisrészt TestTudat(osság) fejlesztéssel, chi kung-, légzés-, és mozgásterápiával. Csoport terápiás forrásaim a bodywork, a kontakt improvizáció, a weight flow contact és az autentikus mozgás.

Jóga kapcsán:  A jógámat többféle hatás formálta az elmúlt 20 évben (hatha, tantra, himalaya, kundalini, ashtanga, vinyasa, integral), nagyjából 10 éve tanítom és még mindig változik, mint az Élet. A címkékkel mindig is bajban voltam, mostanában Vinyásza vagy Integrál jógának hívom, amelyben a légzéstechnika és a test-tudati fókusz hangsúlyos. Mivel a rizskeksz látvány nem csillapítja az éhséget, legjobb ha kipróbálod. Az órákon lesz részed kihívásokban, erőfeszítésekben, belső hőben, dinamizmusban, áramlásban, izzadásban, nyújtásban, felszabadultságban, egyensúlybakerülésben és relaxban. Fejlődsz és jobb leszel stresszkezelésben, vitalitásban, jól-létben, egészségben, megtestesültségben, fókuszban, kreativitásban, jelenlétben, elégedettségben, belső Csendben. Jógikus-ájurvédikus tisztító gyakorlatokat 10 éve csinálok csoportban és egyéniben is, évente többször is, táborokban is.

Tai Chi, chi kung és harcművészet kapcsán: 2007 óta gyakorlok több féle chi kung, tai chi stílust és kung fut. 2013 óta tanítok életerő fejlesztő (Bian), 8 brokát, évszakspecifikus meridián és 5 elem alapú chi kung gyakorlatokat a jóga mellett. 2014-ben nemzetközi Integral Tai Chi oktatóit szereztem, tanítottam integrál tai chi 10 formát és flow szériákat, toló kezeket (tui shou) és klasszikus tai chi chuant a Buddhista Főiskolán, Arany Hegy és Compass Hungary egyesületekben, Aum, Asram és több stúdióban is Bp-en és Berlinben. 2017-ben állt össze bennem a Tai Chi Flow koncepció, amelynek 3 forrása az Integral Taichi, a Yang TaiJiQuan és a Wudang stílusú belső harcművészetek. A TCf egy saját rendszer 4 szinttel, amely integrálja a klasszikus és modern taichit, amelyhez A TCf rendszerben a felkészítő szintek révén kezdőként is könnyen be tudsz kapcsolódni és egyből taichi élménnyel gazdagodsz, haladóként pedig az elmélyítő szintek állnak rendelkezésedre, amelyben képességeidet, a taichi felsőbb és alkalmazás szintjeit gyakorolhatod. A TCf rendszer modulárisan felépített, személyre szabható, így jobban fókuszálhatsz arra, ami téged érdekel: egészségmegőrzés, energetika, mozgáskultúra, flow, harcművészet vagy önismeret. A TCf rendszer több éves képzési tervvel, iskolaszerűen lehetőséget teremt a tanulásra, gyakorlásra rendszeres órák, hétvégi workshopok, 2-3 hónapos tanfolyamok, hosszabb képzések és táborok-elvonulások formájában, online és élőben, Budapesten és több helyütt vidéken is elérhetővé téve a taichit mindenki számára.

Bővebben rólam és egyéb tevékenységeimről itt.

Meditáció kapcsán: 20+ éve kezdtem meditálni, jóga és buddhista hagyomány keretein belül. Tanultam és gyakoroltam a jóga terén a felsőbb astanga ágait, a tantrikus, a jantra alapú és imaginatív módszereket, valamint az advaita vedanta megközelítését, a buddhizmus terén pedig főképp tibeti tantrikus, a dzogchen és a zen hagyomány útmutatásai alapján. A tudat megismerésében volt szerencsém elmélyülni hosszabb elvonulások alkalmával (vipasszana, önvaló kutatás, dzogchen, zen), valamint 1 évnyi intenzív gyakorlás során, amely alatt egy meditációs központban éltem (Kwanum Zen Center Berlin). Mindemellett tai chi oktatóként is működöm, ami számomra egy dinamikus meditáció is, afféle mozdulatlanság a mozgásban.

Bővebben, az énem

p1040189_dupla_2Gyerekkorom óta aktívan, versenyszerűen sportoltam, ez hozzájárult, ahhoz, hogy a testem ügyes eszköz legyen bármihez is kezdek vele.

Középiskolás koromban 15-16 évesen kezdek a spiritualitás felé fordulni, eleinte olvasmányélmények alapján (J.Roberts – Seth megszólal, C.Castaneda – Belülről izzó tűz :), majd 18-20 évesen a gyakorlás is megtalál buddhista-, illetve jógaközösségek formájában, eleinte a meditáció a hívószó..

Kb. 2000 óta intenzíven keresek kutatok és művelem a szellemet különböző módokon, utakon, előfordulok a hazai jógaiskolák, tantrikus, buddhista, illetve egyéb spirituális közösségek többségében. Kurzusok, iskolák, tanfolyamok, tanulmányok, gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.. sokat tanulok, tapasztalok és alakulok, sok hatás ér, de a jóga marad a fő fonal a mindennapi praxisban. Néhány címke: Kőrösi Csoma Jóga Egyesület, Himalájai Jóga Tradíció, tantrajóga, hathajóga, lajajóga, rádzsajóga, integráljóga, ajurvéda, jógapszichológia, jógafilozófia, advaita védanta, önvaló ébresztés, tantrikus buddhizmus, meditáció, nyingma, kagyü, gyémánt út, dzogchen, zen, test és mozgásorientált, illetve pszicho-terápiás módszertanok, Metafizikai Tradíció.

2004-ben a baloldali agyféltekém hosszan tartó, kiváló működését egy MSc diplomával honorálja az egyetem fura ura, azóta programtervező matematikus is vagyok, eme elmebéli túlburjánzás megfékezése, ügyes eszközzé szelídítése és a jobb és bal félteke kiegyensúlyozása a mai napig komoly kihívás.

2005-2010 A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán folytatok tanulmányokat összehasonlító vallásbölcselet és filozófia szakon, a tantra, a jóga hagyománya, filozófiája itt is az egyik fő fókusz, de a buddhizmus, mint az életemben előtte, úgy utána is mindig mindent áthat. Egyéb érdeklődési területek, amikben elmélyültem: ajurvéda, kasmíri saivizmus, tradícionális metafizikák, modern kozmológiák, tudatkutatás, vallás- vagy transzperszonális pszichológia, módosult tudatállapotok, neosamanizmus, misztika, tantrikus buddhizmus, közvetlen utak, mint dzogchen, zen.

Diplomamunka: Kultúra független dharma – tanítás és átadás test-központúságra alapozva

2006-ban találkozom a kontakt improvizációval, amiből egy életre szóló szerelem lesz, a szabad tánc, az autentikus mozgás, a bodywork, a mozgásterápiák, az improvizáció, a mozdulatművészet, az alkotó- és előadóművészet, a butoh, a szakrális táncok, a transztáncok, az önkifejezés mind mind hozzájárul egy mélyebb önismeret és testtudatosság kialakulásához, illetve annak felismeréséhez, hogy a test bölcs, mélyértelműn tanít a mozdulaton és a tartáson keresztül, csak tudni kell olvasni őt. Kontakt Budapest, BataRita, Tér Társulat.

2007 Pillanat Alapítvány koordinálása során először szerzek tapasztalatot, hogy az emberek elérése, motiválása, megtartása hogyan működik és hogyan nem. Kurzusaink: jóga, masszázs, ajurvéda-természetgyógyászat, művészet szimbolika, buddhista filozófia, filmesztétika.

2008-ban megtalál a taoista praxis chi kung, shaolin kung-fu, és integrál tai chi gyakorlatrendszerek formájában, a gyakorlásban fontos átalakulásokat, szemléletmódváltást hoznak számomra. A gyakorlása máig is tart, mert a gyakorlás örök.. Compass Hungary, Arany Hegy, TKBF.

2009-ben nepáli utam során egy Dzongsar Khyentse Rinpoche és Lama Choedak Rinpoche által vezetett buddhista meditációs elvonuláson és képzésen (Parting from the 4 Attachments: Mahayana Mind-Training) veszek részt az International Buddhist Academy-n, majd utána közelebb kerülök és jobban elmélyülök a tibeti buddhista tantra és a dzogchen hagyomány szellemiségében, kolostorban lakom, szerzetesekkel focizom.

2010-ben india tanulmányutam során Rishikesh után Benáreszben a kashmíri saiva tantra jóga hagyományhoz kerülök még közelebb testben és lélekben egyaránt. Mark Dyczkowskit a hagyomány legnagyobb tanítóját és átörökítőjét látogatom gyakorta, illetve az egyik legnagyobb indiai egyetemet (Banaras Hindu University, Philosophy and Religion Department).

2011-ben a jang stílusú tai ji quan (taj csi csuan) belső stílusú harcművészet mellett is elköteleződöm, és a gyakorlással áramlásba lépek, ami gazdagítja és mélyíti a taoista praxisomat. A Teljes Valóság Magyar Taosita Közösség nyomvonalán haladok.

2011-ben az indiai utam után, egy hosszabb betegség közbeni mély belső átalakulást követően arra jutottam, hogy van mit megosztanom az emberekkel, és megjelenik a szándék is, hogy ezt megtegyem. Elkezdek rendszeres jógaórákat, jóganapokat, különféle önismereti tréningeket vezetni, valamint táborokat szervezni, illetve megvalósításukban közreműködni. Bővebben lásd a releváns menüket.

2011-től korábbi statikusabb, meditatívabb, hatha, tantra alapú jóga gyakorlásom is átformálódik, újabb hatásaim: himalája jóga, kundalini jóga, astanga jóga, vinyasa flow, harcművészetek és még több pránajáma, jógaterápia, ajurvéda

2012 – től elkezdem szervezni és vezetni az Énből Mi integrál szemléletű nyári rendszeres táborokat, ahol társaimmal (Kormos Éva, Csuday Dóra) többféle önismereti módszerrel dolgozunk, amelyek segítik önmagunkhoz és egymáshoz való közelebb kerülésünket: jóga, tai chi kung, bodywork, közösségépítés, jelenlét, együttlét, amely táborok később megszülik a Kapcsolódások Műhely sorozatot

2012-ben a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán is elkezdek jógát oktatni, igyekszem a jógahiányt pótolni.

2013-ban integrál tai chi-t, és Bian chi kung-ot is elkezdek oktatni Óbudán, a főiskolán, és a város szívében is a Compass Hungary és az Arany Hegy Alapítvány keretei közt. Elkezdek egy Kognitív pszichoterápia képzést Daubner Bélánál, aki számomra fontos szintézisét adja a keleti és nyugati bölcseletnek. Az EMK (erőszakmentes kommunikáció) is megtalál és mélyen érint.

2014-ben hivatalosan is itc oktatóvá válok, kapok egy szép kis nemzetközi minősítést, papírra vagyon írva, így biztosan igaz. Tovább mélyülök tai chi-ban, praxisomat szélesítem és mélyítem: jang stílus, chen stílus, sokat foglalkozom struktúrával, az erő természetével, harcművészeti alapelvek elvonatkoztatásával, realizálásával, harci alkalmazásokkal és karddal, mindez hozzájárul a szakrális értelemben vett tökéletes test víziójának kiteljesítéséhez.

2015 Megszületik a Kapcsolódások Műhely koncepciója, amely egy élményalapú önismereti kaland, találkozásokkal teli, szavak nélküli tapasztalás során. A koncepció sok korábbi hatás integrálása. Megszületik a Tao dinamikája életünkben koncepció, amely a taoista bölcseleti hagyomány esszenciájának és a test- és mozgásorientált terápiás módszertanok integrálása önismereti keretrendszerbe. Órákon, workshopokon, és táborban folyik a kísérlet. Egy Kundalini jóga alapú Leadership and success vezetői képzést és az AMM (alternatív (keleti) masszázs és mozgásterapeuta) természetgyógyász képzést kezdem el.

2016 Megszületik a Benned élő Hős műhely, amely egy önismereti, gyakorlati műhelymunka. Tai chi és flow élményt elősegítendő kidolgozok egy Chi kung és tai chi flow koncepciót, órát. Jóga kapcsán a kibontakozó új irány a Pránajáma, légzéstudatosság, légzétechnika kezdőknek, haladóknak workshopok és tanfolyam formájában. Alternatív masszázs és mozgásterapeutaként egyéni terápiás munkába kezdek, body work, jóga-, chi kung-, légzés- és mozgás terápiás módszerekkel.

2017 Átveszem a Karmayoga stúdió vezetését Kormos Évával, a saját hely, saját Tér víziójának megvalósítása folyik korábbi munkáink és eredményeink integrálása révén, a Karmayoga több, mint jógastúdió.. Office jóga koncepció, munkaerő rekreáció céges, irodai környezetben. Egyre több munka, kezelés, terápia egyéniben.

2018-19 living in Berlin, more info. Daily zazen practice, living in a Zen center, practicing Wudang style internal martial arts, playfight and contact impro, having regular classes and teaching different body- and movement work on retreats. Flow concepts were born in my yoga, tai chi and meditation approach.

2019 Májustól újra Mo-on, új irányok:

  • Flow mindenhol, Áramlás, Jelenlét. Jógában Vinyasa flow, Tai Chi-ban flow mozgásban, meditációban Mindflow, bővebben itt. Integrál Flow képzés, Flow tábor.
  • Playfight, harc és tánc fúziója, bővebben itt.
  • Tai Chi flow, új koncepció születik, ahol tai chi chuan, integral tai chi es chi kung együtt kerek egész.
  • Jóga fronton összeállítok egy 10 hónapos képzést, amely felöleli a jóga klasszikus és modern megközelítéseit, valamint 3 szintjét: a testi gyakorlást, a lélekzet szabályozást, és a meditációt. A képzés havi modulokra bontva online is végezhető!
  • Vidéki jelenlét egyre több városban.

2020-21-22 Covid alatt – online tanfolyamok és képzések

2022-től a Covid után szakmai tevékenységem átalakult és áttevődött ide: Tai Chi flow weboldal, részben újra élővé és személyessé vált de az online világ minden áldásos előnyével együtt immár hibrid módon is elérhetőek programjaim, chi kung és tai chi, oktató képzések indulnak, egyéniben is dolgozom és táborok, intenzívek, tanfolyamok is elérhetőek. Iskola szerű működés, rendszer szerű oktatási programok, felnőttképzés.

Visits: 2046 | Today: 0 | Total: 212763