Ne meditálj!

Gyerekkoromban mély nyomot hagyott bennem egy élmény, egy felfedezés. Csillagász táborban történt, hogy az eget szemléltük és a csillagokat észleltük. Az ilyen táborok hegyekben vannak, messze a civilizációs fényártalmaktól, hogy jobban lehessen látni a csillagokat. Ennek ellenére is vannak olyan halvány csillagok, amelyeket nem lehet látni szabad szemmel. De van egy módszer, amivel mégis lehet látni őket, mégpedig az, hogy mellé kell nézni. Előbb összegezzük csak: a nem látható csillagokat is lehet látni, ha nem nézed őket! Mi?! Igen, ilyenkor ugyanis megjelenik a perifériális látótérben, ha ráfókuszálsz nem látod, ennek megvan a maga optikai-élettani magyarázata, de ez most nem fontos. A lényeg, hogy ha nézed nem látod, ha nem nézed láthatod.

Egyik tai chi tanítóm – egy képességfejlesztés és annak gyakorlása kapcsán – azt mondta, ne akarjam, ahelyett hogy kergetem ezt a képességet, engedjem meg / várjam meg, hogy ő jöjjön hozzám. És akkor megálltam..

Voltak olyan élményeim könyvek kapcsán, hogy nem én találtam meg könyveket, hanem a könyv talált meg engem. Akkor és ott, amikor ideje volt.

Az elalvás során valójában nem akarunk elaludni, nem kell akarnunk elalduni, mégis elalszunk. Sőt minél jobban akarjuk, anná kevésbé fog menni.

És így a relaxáció is, annak tanulása. Nem valaminek a csinálása, hanem vminek az elengedése, de még ez is túlzó nyelvi kifejezés. Hiszen az elengedést is csinálom, megvan a technikája.. de nem, nem kell csinálni, azt hogyan kell? Nem kell! 🙂 Olyan könnyű, hogy nehéz.

A zen szemlélet szerint a megvilágosodás akarása abszurd módon annak gátja. Mert a tudatban akkor nem a megvilágosodás van, hanem annak akarása, és ez az az akarás, amely elválaszt a megvilágosodástól. Más megfogalmazásban:

amíg elérésben gondolkodsz nem érheted el, mihelyst elengeded az elérésben való gondolkodást már el is érted..

másutt:

Ahelyett, hogy Buddhává akarsz válni, vedd észre, hogy a Buddha akar te lenni.

Ez a wu wei (nemcselekvés) a taoistáknál, tibetben a dzogchen szemlélete, indiában az advaita vedanta közvatíti, másutt is fellelhető más köntösben.

Praktikusan azt gondolhatnánk, hogy akkor nem kell csinálni semmit, nem kell törekedni, nem kell megvilágosodni, nem kell leülni meditálni – ám rossz hírem van, ez is egy tévedés volna, a másik véglet. De hát akkor hogyan tovább?!

A szerző 20 éve meditál és 10 éve nem meditál.

Tudtad, hogy a rizskeksz látványa nem csillapítja az éhséget? Gyere gyakorolj te is programok itt, online tanfolyamok itt és itt.

Sápi Ádám, 2021-09, további írásaim itt és itt

Visits: 606 | Today: 0 | Total: 62226

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


× 2 = tizrnnégy