Dharma mátrix

Amit az olvasnivaló menüpontban ömlesztve találsz, azt itt megpróbálom rendszerezni..

Manapság az ezo-spiro színtér elég telített, sokmindent lehet olvasni a neten, de egyfelől a mennyiség a minőség rovására van, másfelől a kiragadott rész nem feltétlen tükrözi az egészet, és az egész ismerete nélkül felszínességre, félreértésekre adhat okot.

Az itt összegyűjtött tudásanyag, nem pusztán ismeret, vagy információ szeretne lenni, nem is műveltséget akar szélesíteni, vagy intellektust csiszolni, nem akar sok lenni, vagy túl fennkölt. Szeretne lényegi lenni, kevés, közérthető, és gyakorlatorientált, ami megmozdít benned valamit. Elsősorban azoknak szól, akik gyakorolnak és megérinti őket, amit én szeretnék átadni, jóga, chi kung, tai chi gyakorlatrendszerek vagy egyéb önismereti tréningek formájában. Számomra mindegy, hogy jóga vagy tai chi, mert azt nem önmagáért művelem, hanem hogy ezen eszköztárak segítségével felismerjem, vagy mások esetén rámutassak a körülöttünk forgó világi jelenségekben rejlő univerzális elvekre, törvényszerűségekre odakinn (dharma), és hogy mindezen hajtóerők hogyan nyilvánulnak meg bennünk, hogyan kondicionálnak, határolnak be (karma), és hogyan lehetséges számunkra a megszabadulás ezen korlátaink alól (moksha).

Itt az általam fontosnak tartott cikkeket, írásokat emelem ki, és megkísérlem úgy elrendezni, hogy egyfelől lényegi tanítások, ismeretek kapjanak helyet (mélység), másfelől mindez illeszkedjen egy nagyobb egészbe (teljesség), akár a test, a lélek, vagy a szellem tekintetében.

A könnyebb kezelhetőség miatt az olvasnivalókat az alábbi kategóriákba rendezve találhatod meg. A kategóriák közt átfedés van, egymást kiegészítik, de így egy-egy témában mélyebb betekintést kaphatsz (egység), másrészt az adott téma érzékelteti a viszonyát a többihez (háló), harmadrészt könnyebben megtalálod, ami érdekel, ami közelebb áll hozzád, mint kiindulópont (irány).

A témák e kis mátrixban kölcsönösen áthatják, kiegészítik egymást, egymásba linkeltségük révén mindegy honnan indulsz, bejárhatod az egészet. De a legfontosabb mégis az, hogy mindazt, amit olvasol önmagad univerzumára tudd vonatkoztatni, önmagadat felismerni benne, önmagadként megvalósítani azt. Mert az információ, a tudás mindaddig hasztalan, amíg az nem válik az életed részévé (integráció) aktív, cselekvő módon. Inkább kevesebbet olvass egyszerre, és többet kontemplálj rajta, jó felfedezést..

(A koncepció nincs kész, folyamatosan alakul..)

3 kulcsszó legyen a mottónk

Tudatosság ~ Önismeret ~ Gyakorlás

ezek nem kategóriák, mert mindent át kell hassanak

első felosztás a klasszikus test – lélek – szellem hármassága szerinti:

  • SZELLEM – dharma, filozófia, metafizika – tehát ami “kinn” van, az elvek, a törvényszerűségek, az irányok, a minőségek, az erők
  • LÉLEK – karma, pszichológia, energetika, (pszicho)terápia, a tudat természete – tehát ami “benn” van és nem fogható
  • TEST – anatómia, egészség, testtudatosság, test bölcsessége – tehát ami “benn” van és fogható, látható

második felosztás tradíciók szerinti, tehát mely hagyományból ered a rendszer:

  • JÓGA – jóga, védanta, szánkja – tehát a hindu vagy indiai kultúra
  • TAI CHI – chi kung, integral tai chi, taiji quan – tehát a taoista vagy kínai kultúra
  • AJURVÉDA – indiai gyógyászat, dósák
  • KÍNAI GYÓGYÁSZAT – 5elem, meridiánok
  • (Buddhizmus)
  • (Tantra)

triune

Image7

Visits: 489 | Today: 0 | Total: 206180

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


5 + három =