Kapcsolódások Műhely – Kapcsolódás a bennünk élő létörömhöz – márc. 25.

Avagy mi okoz számodra örömet? – Kormos Éva, Sápi Ádám

Évivel sok-sok év együttműködés és közös tapasztalás, egyrészt előadó művészeti fronton – fizikai színház, tréningek, performanszok – másrészt önismereti-spiro fronton – jóga, tantra, mozgásterápia – szülte a Kapcsolódások koncepció előzményét. Ennek kapcsán már szerveztünk együtt programot korábban is. A visszajelzések  arra buzdítottak minket, hogy folytassuk és haladjunk tovább ezen a közös úton, aminek egy újabb állomása a Kapcsolódások Műhely.

_DSC4964_1 DSC02623 IMG_5918_1

a fotók illusztrációk, TérTársulat előadásokból valók

(ön)vizsgálódások, gondolatok, reflexiók a témában

Kapcsolódás a bennünk élő létörömhöz. Mit jelent ez számunkra?
kulcsszavak: öröm, bánat, boldogság, nevetés, sírás

“Ha az életben nincs már több móka, meghalunk mintha nem volna több dolgunk a világon már…” – Kispál

Üres frázis a köznyelvben, hogy a boldogságot emlegetjük, és kívánjuk gyakorta. De mi az a boldogság? Ki az aki boldog? Tegye fel a kezét! Szóval senki…
A boldogság szerintem egy üdvtani kategória, örömállapotok és szomorúság állapotok váltják egymást az életben, mint a napsütés és a felhős ég. Ezek egymás ellentétei, de a boldogságnak nincs ellentéte, az valahol az öröm és bánat dualitása felett áll, a boldogság nem jön-megy, hanem Van, a boldogság nem függ feltételektől. Én akkor lennék boldog, ha a napsütés állandósulna, tehát az örömállapot konstanssá válna és megszűnne változékonysága, képes lennék megtartani azt állandóan. Akkor boldog lennék, addig marad az öröm pillanatnyisága, és múlékonysága, lehet, hogy egyre hosszabban tart, egyre többet van benne részem, de múlékony. Az öröm elérése lehetséges számunkra, mindenki számára, még kívánni is lehet a másiknak, sőt adni.

A kínai hagyomány az örömérzetet a szívhez, mint szervhez köti, a bánatot pedig a tüdőhöz. Ahogyan a bánatfelhők beburkolják a bennünk élő életörömöt, úgy öleli körül a fizikai szinten a tüdő a szívet. A kettő mindig összefügg, mondhatni egy tőről fakadnak. Minél inkább megéled a bánatot, a szomorúságot, annál inkább képes leszel a benned élő örömállapot megélésre, kifejezésére és kiteljesítésére az életedben. Az öröm megnyilvánulása a nevetés, a szomorúság megnyilvánulása a sírás, ezekben elég intenzíven részt vesz a test is, belerázkódik, még izomlázad is lehet tőle, és sokszor a két állapot át tud alakulni egymásba: te most sírsz vagy nevetsz, ismerős? Az intenzív sírásból könnyen lehet nevetés, és az intenzív nevetés könnyen torkolhat sírásba.

Listát készítettem, amelyben összeírtam, hogy mi okoz számomra örömet az életben. Ez jót tett, ajánlom neked is. Mennyi időt töltesz az életben azzal, ami örömet okoz neked, és mennyit azzal, ami nem?

Az életben bizonyos tevékenységek fontos örömforrások számomra, ezek flow (áramlás) élményhez segítenek. Szerintem fontos ezen tevékenységek tudatos művelése. A flow – Csíkszentmihályi után – a tudatban a pszichés entrópiát, zavart eloszlatja, feloldja, rendezi, harmóniát teremt a tudat erőiben, az örömtevékenység művelése is a tudat differenciálódásához vezet, tehát a tudat egy adott aspektusa mélyül, finomodik, ezáltal fejleszti az Ént, ha az képes integrálni a különféle aspektusokat egésszé, és mindaz a sok, ami vagy, amivel foglalkozol, az egyre akadálytalanabbá, egyre átjárhatóbbá, egyre összehangoltabbá, egyre teljesebbé válik. Mert az Én minél inkább képes az integrációra, annál inkább képes életed egyik aspektusa, egyik oldala, illetve annak cizelláltsága áthatni, segíteni, támogatni és kiteljesíteni egy másik aspektusát Énednek, így gazdagodik a flowban az Énélmény. A sokból így egyre inkább az Egy felé közeledsz (és ez a legtöbb mi adható).

Örömteli a munkád? Mert a munka a szellemi átalakulás, az (ön)megvalósulás, és megvalósítás potenciális ideje. Ha a munkád nem okoz számodra örömet, akkor célszerű lenne váltanod, vagy elkezdened megtanulni örömmel végezni azt. Ha a külső körülmények átrendezése jelenleg még meghaladja erődet, akkor rendezd át a belső körülményeket, tanulj meg a belső hozzáállásodon változtatni. Előbb célszerű magadat megváltani, mielőtt a világot váltanád meg, dolgozz magadon, ezáltal a világ majd szép lassan megváltódik magától.

Az örömteli tevékenységek végzésének természetes következménye egy belső elégedettség érzés megjelenése, és az őrlő kételyeink csillapodása.

Az élet olyan, amilyen.  Nincs befolyásom arra, hogy mi történik, de azt eldönthetem, hogyan viszonyulok a történésekhez. Ha ellenállok, szenvedek: nem akarásnak nyögés a vége.
Ha beleengedem magam abba, ami történik, áramlásban vagyok és megélem, hogy minden, ami történik, ajándék, lehetőség. Számomra ez legmélyebb öröm forrása.
És hogyan kerülhetek a megengedésnek ebbe az állapotába? Szerencsére ennek számtalan módja van: a tánc, a játék, a nevetés, érintés, figyelem…Mind-mind olyan tevékenységek, melyek segítenek ott lenni, ahol éppen vagy és azt látni, ami van. Felszabadítanak, megnyitnak , összekapcsolnak.
Ezeknek az örömteli pillanatoknak nyújt teret ez az este.

Érdekel a téma, szeretnél játszani vele?

Hely, idő: Március 25. Szerda 18.00-(21.00-)22.00 @ MagNet Közösségi Ház, ? terem, Andrássy út 98.

Jelentkezés: Sápi Ádám, sadam pont kadmon kukac gmail pont com

További információk a műhelyről általánosságban itt.

Csatlakozz FaceBookon is.

Visits: 380 | Today: 0 | Total: 206183

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


nyolc − 4 =