Sárkány chi kung és Tai Chi alapok tanfolyam kezdő-haladó

VÁLTOZÁS!
A tanfolyam online megy és tematikája változik emiatt, csatlakozni lehet folyamatosan és visszamenőlegesen is megtekinthetőek az órák! Jelentkezz, h felvegyelek a FB csoportba.

SÁRKÁNY CHI KUNG ÉS TAI CHI ALAPOK
A sárkány mozgásforma az 5 elem / 5 állat chi kung része, organikusan kígyózó, spirálisan, vég nélkül örvénylő mozgásforma, több variánssal és lépésekkel. Csípők és derék területén dolgozik, valamint a szerveket masszírozza. A sárkány energiája feltölt, tüzet ébreszt, szenvedélyes és zabolátlanságából adódóan lehet destruktív is, ezért meg fogjuk zabolázni, mert megszelídítve támogatja átalakulásodat, felemelkedésedet. A tanfolyamot kiegészítik egyéb állat- és mozgásformák, hogy a Tai Chi alapelveket, képességeket és test-tudati munkát gyakoroljuk, továbbá elősegítsük a test merevségeinek oldását, az áramlás feltételeinek kiépítését, mozgáskultúránk organikussá tételét.

Várlak tai chi órákon, ha szeretnéd életedet stresszmentesebbé, harmonikusabbá, testedet egészségesebbé, vitálisabbá, elmédet nyugodtabbá, fókuszáltabbá tenni. Ha szeretnél olyan gyakorlatokat tanulni, amik ellazítanak, fejlesztenek, feltöltenek testben-tudatban, euforizálnak és flow élményhez segítenek.

TANFOLYAM EREDETI LEÍRÁSA:

A tanfolyamon való részvételhez nem szükséges chi kung / tai chi -ban való tapasztalat, de ajánlott. A jelentkezők függvényében igény szerint kezdő és haladó felosztás lesz, kezdőknek több alapozás, akik már jártak korábban órákra velük haladunk tovább. A formagyakorlat mindenki számára új lesz, a 48-as egy újabb szelete. Kényelmes ruhát, könnyű v. torna cipőt javaslok.

tai chi flow motion

A Tai Chi flow gyakorlás során felkészítjük a fizikai testet, chi kung gyakorlatokkal műveljük az energetikát, majd a tai chi alapelvekkel foglalkozunk mozgásban, formagyakorlatokat tanulunk, amely során képességeket fejlesztünk, a test és tudat flow állapotait keressük, oldjuk a merevséget, feszültséget, stresszt, így keressük bennünk és körülöttünk az áramlás akadályait. Fokozatosan ismerkedünk a lágy/okos erő, a nemellenállás, nemragaszkodás és a nemcselekvő cselekvés művészetével.

A tanfolyam az alapokon túl további felfedezést nyújt, ahol tovább mélyülhetsz és művelheted a Tai Chi flow többféle oldalát:

  • Chi Kung: energetika és vitalitás fejlesztés komolyabb szinten, nehezebb, hosszabb gyakorlatsorok
  • Flow: az áramlásban lét továbbfejlesztése, testi akadályok elhárítása, több alapelv és felsőbb flow szériák (2-es, 3-as)
  • Organikus mozgáskultúra: az alapvető irányok, pályák és struktúra megismerése után, komplexebb mozgás, lépésgyakorlatok, további állat esszenciák révén haladóbb képesség fejlesztés plusz közben egyre több belső munka légzéssel és figyelemmel, összpontosítással
  • Tai Chi: energetikai és szellemi alapelvek, hosszabb formagyakorlat, alkalmazásai, páros gyakorlatok és ismerkedés a lágy/okos erővel

Részletek

Idő: márc.12 – máj.7 csütörtökönként 17.30-19h, ez 8 alkalom (ápr. 2-án szünet)
Hely: Aum Blaha, Vishnu terem, Stáhly u. 13.
Hozzájárulás: 16.000Ft
Early bird kedvezménnyel 15.000Ft, márc. 2-ig!
Jelentkezés emailben: kapcsolat
Jelentkezési határidő márc. 9

Csatlakozz facebookon is!

Oktató:
Sápi Ádám – ÚjTest, a radikális TestTudat
tai chi, chi kung, jóga oktató, mozgásterapeuta, buddhista tanító

2007 óta gyakorlok több féle chi kung – tai chi stílust és kung fut, 2011 óta tanítok jógát, 2013 óta Bian, 8 brokát és évszakspecifikus meridián és 5 elem alapú chi kung gyakorlatokat, 2014-ben nemzetközi Integral Tai Chi oktatóit szereztem, rendszeresen tanítottam integrál tai chi 10 formát és flow szériákat, tui shout (ragadós kezek, partnerwork) és tai chi chuant a Buddhista Főikolán, Arany Hegy, Compass Hungary egyesületekben és több stúdióban is Bp-en és Berlinben. 2017 óta állt össze bennem a Tai Chi Flow koncepció, amelyet azóta tanítok itthon és külföldön is, 2019-re lett belőle kidolgozott rendszer, amely hazaköltözésem óta a legfontosabb projektem több éves képzési tervvel, iskolaszerű működéssel, lehetőséget teremtve több fronton is tanulásra, képzésekre, gyakorlásra rendszeres órák, workshopok, tanfolyamok és táborok-elvonulások formájában, online és offline, Budapesti és vidéki jelenléttel egyaránt.

Ádámról bővebben: http://taichiflow.hu/oktato-bio/
Tai Chi flow bővebben: http://taichiflow.hu
Facebook: https://www.facebook.com/tai.chi.flow.tcf/
Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLh8Q1By_Wpq9q5J2gI9vaZSP-UqQEJrbb

Chi Kung (Qi Gong) és Tai Chi (Tai Ji) általánosságban

A gyakorlatrendszerek a kínai hagyományból származnak. A chi (qi) kb életenergiát jelent, hasonlóan a jógából ismert pránához. A kung művelés, gyakorlás jelentéssel bír. Belső energiáink működése kevésbé érthető meg fogalmi úton, de tapasztalható és művelhető mozgás, légzés, figyelem segítségével, pl. a kínai akupresszúrás gyógyászat is ezen alapul. A tai ji kb. végső és legfelsőbb elvet / állapotot jelent, amely felé törekszünk a gyakorlásunk során és igyekszünk azt kifejezésre juttatni testben, tudatban, mozgásban, kapcsolódásainkban, az életben, a Jelenlétben.
A gyakorlás során többnyire lágy, lassú mozdulatokkal dolgozunk, ezáltal javul tartásunk, koordinációs készségünk, mélyül testtudatosságunk, és finomodik érzékenységünk saját testünk jelzéseit illetően, ezáltal egészségmegőrző, -fejlesztő hatása van. Testi szinten jótékonyan hat a keringésre, légzésre, ízületekre, izmokra, inakra, idegrendszerre, és a belső szervekre. Energetikai szinten segíti az áramlást, a flow-élményt, oldja a feszültséget, elakadásainkat, csökkenti a stressz-okozta tüneteket mind fizikai, mind tudati szinten, ezáltal támogatja a minőségi relaxációt és meditációt. Ami a környezetünket illeti, segít hogy megtanuljunk erőfeszítés nélkül, elégedetten, derűsen létezni, idomulva a külső jelenségekhez, más szóval segít integrálódni, harmonizálódni abban, ami Van az életünkben.

Tai Chi flow megközelítés

Többféle tai chi stílus / iskola létezik, az alábbiakban kiemelném a TCF sajátosságait.

..Test és Tudat, önismeret..
A TCF lágy, folytonos, körkörös mozgással, illetve a légzés és mozgás összhangjával dolgozik. Ez az organikus mozgáskultúra könnyen végezhető, de nem könnyen tanulható, mivel nem lineáris, nem szimmetrikus és nem mechanikus, hanem természetes, éppen ezért természetes állapotba juttat. Az áramlásélmény elősegítésén és akadályainak leküzdésén testi és tudati szinten is dolgozunk, mivel egyik másikat támogathatja vagy akadályozhatja. Tudatosabbá tesz önmagadra, mivel radikálisan rámutat akadályaidra, blokkjaidra, a mozgásod életed tükre, ha változtatsz mozgásodon, megváltozik az életed. A gyakorlás során mozgásterapeutaként igyekszem önismereti fókuszt is adni, hogy tapasztalatalapú felismerések segítsék a személyiség kibontakozását. A TCF így fokozatosan hozzásegít egyfajta áramlásélmény tapasztalásához, amely segíti a személyiség / tudat (merevségeinek) oldódását.

..Flow állapot..
A flow természetes létállapot, amely örömérzettel jár, kihívást élsz meg benne, felold, elégedettséget okoz, megnyugtat és akár euforizálhat is, egyfajta dinamikus meditációként is végezhető miközben a tudat könnyűvé és derűssé válik. Nincs célja, nem fizetnek érte, és nem muszáj csinálni. Sokszor észre sem veszed, hogy történik..

..Wei Wu Wei – nemcselekvő cselekvés..
Klasszikus taoista idea/ideál. Ami a környezetünket illeti, segít hogy megtanuljunk erőfeszítés, kétely nélkül, elégedetten, derűsen létezni, idomulva a külső jelenségekhez, más szóval segít integrálódni, harmonizálódni abban, ami Van az életünkben. A wei wu wei középút, nem passzív állapot, nem öntudatlan, gyengeségből fakadó, kiszolgáltatott sodródásról van szó, hanem aktív, de oldott állapot, egyfajta integrált, tudatos jelenlét, amely során ellenállás, ragaszkodás és belefeszülés nélkül megyek azzal ami Van.

Ismerd meg a Tai Chi flow hatásait:
http://taichiflow.hu/tcf-hatasai/

Ismerd meg a Tai Chi flow moduljait és fejlődési modelljét:
http://taichiflow.hu/tcf-modulok-es-fejlodes-modell/

Ismerd meg a Tai Chi flow rendszerét:
http://taichiflow.hu/tai-chi-flow/mi-az-a-tai-chi-flow/

Csatlakozz a gyakorláshoz, ismerd meg a lehetőségeket:
http://taichiflow.hu/oktatas/

Visits: 495 | Today: 0 | Total: 212751