Kapcsolódások Műhely – Kapcsolódás az árnyékénhez – dec. 1.

avagy kapcsolódás lekapcsolt villanynál, tapasztalás sötétben – Kormos Éva, Sápi Ádám

Évivel sok-sok év együttműködés és közös tapasztalás, egyrészt előadó művészeti fronton – fizikai színház, tréningek, performanszok – másrészt önismereti-spiro fronton – jóga, tantra, mozgásterápia – szülte a Kapcsolódások koncepció előzményét. Ennek kapcsán már szerveztünk együtt programot korábban is. A visszajelzések  arra buzdítottak minket, hogy folytassuk és haladjunk tovább ezen a közös úton, aminek egy újabb állomása a Kapcsolódások Műhely, immáron a 2. évad.

(ön)vizsgálódások, gondolatok, reflexiók a témában

Kapcsolódás az árnyékénhez. Mit jelent ez számunkra?
kulcsszavak: fény, sötétség, árnyékén, látás és annak hiánya, belső érzékelés

Advent kapcsán jött az ötlet, hogy eljátsszunk a sötétséggel, advent során a sötétségben várjuk a fény eljövetelét szimbolikus belső és konkrét külső értelemben is. A műhelymunka során ezért a szokottnál is több időt fogunk sötétségben tölteni, s megnézzük, mi történik, vajon találunk-e belső fényt önmagunkban.

Életünk során látásunk alapján tájékozódunk leginkább. Ez adja észlelésünk több mint 80%-át, ha megfelelő érzékenységgel és hozzáértéssel kizárjuk ezt, akkor világunk és önmagunk tapasztalása egy mélyebb síkra terelődhet, a külső képek hiánya akaratlanul is felfokozza a belső képek áramát, rajtunk áll, hogy a kínálkozó lehetőséggel milyen mértékben élünk.

feny-a-sotetbenNem tudom, Te is érzed-e, de ilyenkor mintha nagyobb lenne a nehézkedés, nő a belső ellenállás. Ahogy kívül egyre kevesebb a fény, csökken a lelkesedés és fokozódik bennünk a magány érzése. Ez az a szakasza az évnek, amiben megélhetjük a kozmikus magány érzését. Az advent az erőpróbák, a megtisztulás és felkészülés ideje. Advent sötétségében belenézhetünk saját lelkünk sötétségébe, őszinte önvizsgálatot tarthatunk és erőfeszítéseket tehetünk annak érdekében, hogy megerősödjünk bizonyos erényekben. Ránézhetünk hazugságainkra, önámításainkra, gyarlóságainkra, mindarra, ami a szeretettől távol tart. A karácsony, Krisztus születése gyönyörű szimbólum, mely elhozza a megváltást saját morális sötétségünkbe. Annak az ígéretét hordozza, hogy kiemelkedhetünk ebből a mélységből és élhetünk a tiszta, isteni értékek szerint…

“Nem azáltal világosodunk meg, hogy fényalakokat képzelünk el, hanem saját sötétségünk tudatosítása révén.” – C.G.Jung

Az árnyékom is én vagyok, lesz alkalmunk időt tölteni és barátkozni a saját árnyékunkkal. Lényünk teljessége és kibontakozása ugyanis nagy mértékben annak függvénye, hogy milyen mértékben vagyunk képesek a bennünk működő sötét oldalt integrálni.

Tapasztalni fogunk, hol nyitott, hol csukott szemmel, dolgozunk a térrel, érintéssel, mozdulatokkal, hangokkal, egyéniben, párban és csoportban.

Érdekel a téma, szeretnél foglalkozni vele?

Hely, idő: Dec 1. Kedd 18.00-(21.00-)22.00 @ MagNet Közösségi Ház, Bojtorján terem, Andrássy út 98.

Hozzájárulás: 2500Ft, (vagy 1500 Ft kedvezményesen, ha az előbbi számodra gondot okoz, és jelzed nekem; vagy 3500 Ft a támogatói hozzájárulás)

Jelentkezés: emailben

Programhoz kapcsolódó élménynap nov 28.

További információk a műhelyről általánosságban itt.

Csatlakozz FaceBookon is.

Visits: 418 | Today: 0 | Total: 212760

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


7 − = kettő