Kapcsolódások Műhely – Kapcsolódás a transzélményünkhöz – máj. 20.

avagy zsigeri, belső, szakrális dinamizmusunkoz, amely mozgat és gyógyít minket – Joós Zsófi, Sápi Ádám

Zsófival sok sok év együttműködés és közös tapasztalás (fizikai színház, tréningek, performanszok, önismeret, jóga, transztáncok) szülte a jelen esemény vízióját, amelyben most intenzív mozgás, archaikus értelemben vett tánc, és Osho féle dinamikus meditáció sajátos fúziója segít minket, hogy kapcsolódjunk a transzélményünkhöz.

(ön)vizsgálódások, gondolatok, reflexiók a témában

Kapcsolódás a transzélményünkhöz. Mit jelent ez számunkra?

kulcsszavak: belső tánc, transz, ritmus, repetitivitás,

en.tuzA tánc, mint minden művészi megnyilatkozás szakrális eredetű. A tánc szakralitása abban áll, hogy a mozgás révén e rítus résztvevői kapcsolatba kerülnek a természetfelettivel, a szolgálatukba szegődve képesek a magasabb erők megjelenítésére a földi világban. Minden rítus alapvető mozzanata, hogy általa a résztvevők kapcsolatba kerülnek a szenttel. A tánc feltehetőleg már az emberiség születésekor is jelen volt. Hajdanán az emberek keresték a kapcsolatot a világgal, és a természetben megnyilvánuló erők az emberekben spontán mozgásokat eredményeztek, majd ezeket ritmusos zenével fokozták. Ezek a spontán rituális mozgások vezettek az áthagyományozódott, koreografált táncokhoz. Ez utóbbi csak akkor jöhetett létre, ha a mozgás elemeinek külön-külön szimbolikus tartalmat és mágikus erőt tulajdonítottak. A táncban éppen úgy, ahogyan a többi szakrális tevékenységben a résztvevő énje időlegesen felszámolódik, Eckhart mester szavával élve akaratban szegénnyé válik, így megnyitja az utat a transzcendencia számára, azaz belép a szent, az isteni, s a táncos azonosul a megidézett istenséggel, vagy erővel. A szakrális tánc tehát áldozati rítus is, amelyben az egyén odaadja magát a magasabb erőknek. A tánc mozzanatai ugyanarra a metafizikára épülnek, mint a sámánok révülési táncai. A beavató extázis során a sámán is arról tesz tanúbizonyságot, hogy képes megidézni a természetfeletti erőket, és képes azokat akarata révén a közösség szolgálatába állítani, tehát uralja őket.

tranceKapcsolódás a testemhez, testi érzeteimhez, és azon keresztül a jelenemhez. A test fontos, hiszen ő mindig jelen van, nem tud nem jelen lenni, de én vajon hol vagyok? Ott vagyok, ahol vagyok, vagy máshol, ha máshol miért? Azt kommunikálom, amit a testem? Mert ő szüntelenül kommunikál, azt kommunikálja, ami Van, metakommunikáció, testbeszéd, gesztus, tartás révén, és ez sokkal fontosabb, mint amit mondok. A test nem tud hazudni a jelenemről.

“Az embereket nem szavaik, hanem cselekedeteik alapján ítéljük meg. A tett absztrakciója maga a tánc.” – Goda Gábor

“Amikor táncolok kiiktatom a személyiségem. Nem tud velem lépést tartani, mert nincs ritmusérzéke.” – Gabrielle Roth

Használd a tánc mindenkiben ott rejlő ősi képességét, Lélegezz, vezessen a belső érzékelésed, töltsd a mozdulataidat az éppen jelen levő érzéseiddel,öröm forrásaiddal, akár problémáiddal, mÍg lassan a Táncod átvisz a fejedből a szÍvedbe.

A tánc lehetőséget teremt egy felfokozott jelenlétre.. és találkozásra a mélységeimmel..

Érdekel a téma, szeretnél dolgozni rajta?

Hely, idő: Május 20. Szerda 18.00-(21.00-)22.00 @ MagNet Közösségi Ház, Rekettye terem, Andrássy út 98.

Jelentkezés: Sápi Ádám, sadam pont kadmon kukac gmail pont com

További információk a műhelyről általánosságban itt.

Csatlakozz FaceBookon is.

Visits: 407 | Today: 0 | Total: 212758

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


kettő + = 7