Kapcsolódások Műhely – Kapcsolódás önmagunkhoz és a másikhoz

avagy hogyan kapcsolódunk, mintáink, akadályaink – Csuday Dóra, Sápi Ádám

 

(ön)vizsgálódások, gondolatok, reflexiók a témában

Kapcsolódás önmagunkhoz és a másikhoz. Mit jelent ez számunkra?

kulcsszavak: találkozás, érkezés, elválás, elengedés, kötődés, támasz, bizalom,

contact-danceElőször önmagamhoz kell tudnom kapcsolódni, hiszen önmagamon keresztül leszek képes máshoz kapcsolódni, ha nem kapcsolódom magamhoz, nincs aki kapcsolódjon másokhoz..

Azt kell tanulnom, hogyan vagyok és hogyan maradok kapcsolatban önmagammal és ez a kapcsolat milyen? Hogyan érzem magam ebben?

Öngyűlöletünk, önmagunk el nem fogadása társfüggőséghez vezet, önmagunk elfogadása, szeretete egészséges kapcsolatokhoz vezet.

Hogyan vezet az út a kapcsolati függőségekből a szabad kapcsolatokba, hogyan vagyok szabad a kapcsolataimban? A kapcsolat, amiben vagyok szabadabbá tesz engem vagy nem?

Hogyan kínálok kapcsolódási felületeket az életben, hogyan nyitok tereket, hogyan teszem vagy nem teszem magam elérhetővé? Hogyan nyílok meg? Mi segíti elő? Hogyan zárok be? Mi az akadály?

A találkozásban jelen vagyok, vagy valami zavarja a tiszta jelenlétet? Hová nézek? A szemébe vagy lefelé, felfelé, elfelé? Miért? Táskámban matatok, telóm nyomkodom, pótcselekszem, azt mondom, amit nem kéne, nem azt mondom, amit kéne? Ismerős?

A kapcsolataimban fogok, kapaszkodom, ragaszkodom vagy támogatólag, felemelőleg kapcsolódom?

Adom a súlyomat és jelenlétemet, benne vagyok a kapcsolatban, vagy csak úgy csinálok, mintha benne lennék? Lesz a kettőből egy vagy nem, maradunk kettők? Törekszem a biztonságra vagy szabad teret adok a változásnak?

“Nem kell, hogy féljünk a vitáktól, összekülönbözésektől vagy bármilyen problémától önmagunkkal vagy másokkal. Még a csillagok is összeütköznek néha, és a találkozásukból új világok születnek. Ma már tudom, hogy EZ AZ ÉLET!” – Chaplin

Kapcsolódás a testemhez, testi érzeteimhez, és azon keresztül a jelenemhez. A test fontos, hiszen ő mindig jelen van, nem tud nem jelen lenni, de én vajon hol vagyok? Ott vagyok, ahol vagyok, vagy máshol, ha máshol miért? Azt kommunikálom, amit a testem? Mert ő szüntelenül kommunikál, azt kommunikálja, ami Van, metakommunikáció, testbeszéd, gesztus, tartás révén, és ez sokkal fontosabb, mint amit mondok. A test nem tud hazudni a jelenemről.

Érdekel a téma, szeretnél dolgozni rajta?

Hely, idő: Kedd 18.00-(21.00-)22.00 @ MagNet Közösségi Ház, Bojtorján terem, Andrássy út 98.

2016. okt. 27.

2016. február 9. és máj. 3.

2015. márc . 3.

Jelentkezés: emailben itt: kapcsolat

További információk a műhelyről általánosságban itt.

Csatlakozz FaceBookon is.

Rólunk

Dórival sok sok év együttműködés és közös tapasztalás egyrészt előadóművészeti fronton – fizikai színház, tréningek, performanszok – másrészt önismereti-spiro fronton – jóga, tantra, kontaktimprovizáció – szülte a Kapcsolódások koncepció előzményét. Ennek kapcsán már szerveztünk együtt programot korábban is, amely a visszajelzések alapján bizodalomra adott okot, hogy folytatni kell és haladunk tovább ezen a közös úton, aminek egy újabb állomása a Kapcsolódások Műhely.

IMG_5909_1 IMG_5905 IMG_5882 IMG_5908_1

fotók a TérTársulat előadásából vannak

Visits: 741 | Today: 0 | Total: 197160

2 thoughts on “Kapcsolódások Műhely – Kapcsolódás önmagunkhoz és a másikhoz

  1. A koncepció részben a TérTársulat (művészeti vezető: Szabó Kisanna) szellemi-gyakorlati tematikájából merít. A fényképek a TérTársulat Ölelkezzetek egszárnyúak c. eladásáról készültek.

  2. Pontosítanám Kisanna hozzászólását: a fotók valóban a TérTársulat – Ölelkezzetek egyszárnyúak c. előadásából vannak, de itt inkább illusztrációul szolgálnak az egymáshoz kapcsolódáshoz, és bár előfordultak már TérTársulatos gyakorlatok a műhely során, de a jelen tematika épp nem merít a TérTársulati múltból.

    Teljes galéria megtekinthető itt: http://tertarsulat.hu/eladas/2010-10-egyszarnyuak-szinhazi-evadnyito

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


öt − = 3