Gondolatok az ÉNről, a kapcsolódásról, a viszonyról 2. rész

A második rész inkább egy gondolatfüzér, amely az első részben megfogalmazottak kapcsán nyitogat további dimenziókat ezen az úton..

Közel és távol

A közel nem a távoli ellentéte, hanem a feléje tett első, döntő lépés. Az abszolútum csak addig utópia, amíg a tőle elválasztó teret nem alakítjuk át közelségek füzérévé. (…) Az ember saját, tágabb valója, terjeszkedő, a közelségre rávetülő valója az abszolútum egyedüli, igazi partnere.

– Andrei Pleşu: Az angyalok

Szeretet és a világ

A szeretet nem érzés, hanem erőtér. Az ember a szeretetben van, nem a szeretet van az emberben, nem az ember érzi a szeretetet. A szeretetet nem én csinálom, hanem történik. Minden ember a szeretetet, mint erőteret a szerelem révén átélheti, és pont azáltal, hogy magáról lemond, másért él. Ezáltal – ha pillanatokra is, de – megélheti a lét szakralitását. Fürösztheted arcodat önmagadban, de megmosni csak a máséban tudod, a TE-ben tudod. A világ(unk) megszentelése az, ha körülöttünk mindenre TE-ként tekintünk, és nem AZ-ként, ekkor a világ szent lesz számunkra, csodákkal teli, ellenkező esetben jól kiszámítható, szürke, érdektelen, és profán.

Mert nem én vagyok benne a világban, hanem világ(om) van bennem. Nem olyan vagyok, amilyen a világ, hanem a világ(om) olyan, amilyen én vagyok.

Vágyjuk és mégsem merjük megtenni

A tűzföldi bennszülötteknek van egy 7 szótagú (mondat)szava, aminek jelentése: Nézik egymást, mindketten azt várják, hogy a másik ajánlja fel, hogy megteszi azt, amire mindketten vágynak, de nem merik megtenni.

Az örök TE

A viszonyok vonalainak meghosszabbításai az örök TE-ben metszik egymást. Minden külön TE egy egy pillantás feléje. Minden külön TE által az alapszó az örök TE-t szólítja meg. A velünk született TE megvalósul minden viszonyban, és nem teljesül be semelyikben sem. Egyedül az azon TE-hez való közvetlen viszonyban teljesülhet be, mely TE lénye szerint képtelen azzá válni. Igazából nincsen istenkeresés, mert nincsen semmi amiben nem lehetne megtalálni őt, mily balga is az, aki letér élete útjáról, hogy istent keresse.

Monológ vagy dialóg

Monológok vannak csak ma már, ha újra megjelenik az ÉN-TE viszony, akkor lesznek dialógusok újra, akkor tudjuk majd a másikat megszólítani, és nem csak beszélni hozzá, nem a szavak ürültek ki, hanem mi emberek. – Karl Barth

Visits: 208 | Today: 0 | Total: 20695

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


6 + = nyolc