Jógámról

Milyen jóga?

Hangzik a kérdés gyakran, válaszként kapunk egy szót xy jóga, és elégedetten bólogatunk, aha, tudom mi az, ismerem a szót. Vajon a trendi szó ismerete révén, tényleg tudod milyen jóga az? Az igazság az, hogy nem, nem tudod milyen az a jóga és azt mondom majdnem mindegy is, hogy milyen szót aggattak rá, a lényeg, hogy van mögötte valami lényegi tartalom, van ott Valaki, aki tényleg átad valamit, vagy csak az üres formát adjuk vesszük. Manapság inkább vesszük :) Kipróbáltam ilyen jógát, olyan jógát, és tényleg jógáztál is? A jógázás egy minőségi aktus kell legyen és nem mennyiségi. Ki lehet próbálni sokféle jógát úgy, hogy nem is jógázol, ha viszont tényleg jógázol, akkor majdnem mindegy, hogy mit jógázol. Egy olyan korban, ahol jól jövedelmező üzletté vált a jógaoktatók áradatának képzése felmerül bennem a kérdés, hogy mit akar ez a sok jógaoktató átadni? Van mit átadni jógában való tapasztaltság és elmélyültség nélkül, az esetlegesen és mástól tanult gyakorlatokon és ismereten túl? Lehetek én mesterszakács egy 3 hónapos szakácstanfolyam után? Lehetek én jó fejlesztőmérnök egy 6 hónapos informatikai tanfolyam elvégzése után? Lehetek én táncművész egy pár hónapos társastánc tanfolyam elvégzése után? Lehetek én pszichológus, mert lehallgattam a bevezetés a pszichológiába kurzust az egyetemen? Lehetek én érdemben jógaoktató, mert azt mondták nekem, hogy te is lehetsz jógaoktató 6 hónap alatt?

Senkit nem akarok megbántani, vagy megítélni és tudom, hogy a kínálat olyan, amilyen a kereslet, tehát ez kell a modern embernek egészen addig, amíg fel nem ébred csalóka illúziójából. Csupán azt szeretném érzékeltetni, hogy én mást értek jógaoktatás alatt, más a motivációm és a hozzáállásom, másfelől közelítek, máshová szeretnék eljutni veled. De hogy tegyek jelzőket a jógám elé, hát teszek párat.

A Jógám

Napjainkban elburjánzott a címkefelhő, amit a jógára aggatnak, de számomra a modern jógastílusok érdemben nem különböznek annyiban, amennyiben nevük sugallja. Amit én próbálok átadni az többféle jógastílus szintézise, buddhista és taoista hatásokkal átitatódva, mert bár ezen gyakorlatrendszerek különbözőek, de eredendően mégis naggyából ugyanarra a lényegiségre szeretnének rámutatni, ezért mondhatjuk, hogy integrál jóga. Modern szemlélettel áthatott, de szellemiségében inkább tradicionális jóga, mert én alapvetően a tradicionális jóga különféle ágait műveltem mindig is. Hatha jóga, hiszen a testtel dolgozunk, és mivel minden modern jóga nem tud más lenni, mint alapvetően hatha jóga, csak amíg a modern jógák megrekednek a hatha jóga alacsonyabb szintjein, én igyekszem az astanga lépcső felsőbb fokaival (légzés, elme, meditáció) is foglalkozni. Tantra jóga, mivel a tantrikus szemléletmódot és hozzáállást közvetítem általa. (A tantra szóhoz sok félreértés kapcsolódik, erről bővebben itt írok.) Szellemi jóga, bár abszurd a kifejezés, de mivel megjelentek a testi jógák a palettán, ezért lehet létjogosultsága ennek a címkének is. Rádzsa jóga, ha jártas vagy a jógában, akkor ez talán mond számodra valamit, amiről itt találsz bővebb kifejtést.

Ádám jóga, lehet hülyén hangzik, de úgy gondolom nem taníthatok mást, vagy adhatok át mást, mint amit én tanultam, ami hatás engem ért, amit a magamévá tettem, amiről meggyőződtem, amit megvalósítottam, és amivé hosszú hosszú évek alatt váltam. Ez a valami sem állandó, folyamatosan változik, ahogyan mindig minden változik, keresi útját a beteljesedés felé. Ez az úton levés, vagy úton járás, vagy folyamba lépés, a tanulás és gyakorlás örök, sosincs vége. Ha már túllátsz a címkéken, akkor tudod, hogy fontosabb, hogy kinek a jógája, tajcsija, buddhizmusa, bármije, mintsem az, hogy milyen jóga, tajcsi, buddhizmus, vagy bármi. Én is számomra hiteles emberektől tanulok, a tanító lénye a lényeg, fontos az illető megvalósultsága, hogy élő tudást adjon át, és fontos a kapcsolat, az együtt gyakorlás, mert az igazi átadás az együttlét során történik, szívből szívbe, vagy ha úgy tetszik tudatból tudatba. Fontos a csoport is, mert egyfelől tükröt kapsz magadról, másfelől a közösség mindig több, mint az őt alkotó egyének összessége. Halott spirituális tudást bárhonnan össze lehet szedni, a mai világban túlkínálat van ebből is. A tanítás vagy átadás során nem másoktól átvett gyakorlatrendszereket, vagy összeszedett ismereteket szeretnék átadni – mert meggyőződésem szerint mindezek halottak, amíg nem kelnek életre aktív, cselekvő módon egy ember életében – hanem olyan időtlen és egyetemes élő tudást, tapasztalatot, mely gyakorlásból, érdemi felismerésekből fakad. Nem elmondani szeretném, mert nem elmondható, hanem sokkal inkább hozzá szeretnélek segíteni téged, hogy megtapasztald, felismerd és benned is élő tudássá váljon. A felismerés úgy válik élő tudássá, hogy azt meggyőződés, elhatározás és személyiségváltozás, illetve életmódváltás is követi. És a gyakorlásban EZ a lényeg: a tudat (vagy személyiség) szerkezetének átalakítása, az összes többi (egészség, testi állapot, ismeret, filozófia) bár kiegészítheti ezt, de enélkül csak ballasztanyag. A módszerem, hogy mindebben hogyan tudok segíteni másoknak folyamatosan fejlődik, és egyre jobb, de ehhez szükség van Rád is, gyere el gyakorolni :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


+ 3 = nyolc