Testtudatosság 3. – Test kihatása az energetikára és a tudatra

Test kihatása az energiára

A mély egyenletes légzéssel párosított lassú, fokozatos nyújtás az egyik legjobb módszer a test akadálymentesítésére, ennek következménye az érzékenységünk, érzékelésünk finomodása, ennek következménye az energiaáramlás felszabadulása testünkben.  A depressziódon, vagy az aggodalmaidon nem biztos, hogy tudsz változtatni, de nyújtani biztosan tudsz. A test eszköz, ragadd meg, és látni fogod, hogy test és tudat hogyan  van hatással egymásra!

Az energiának szükséges a szabad és blokkmentes út, hogy áramoljon és átalakuljon. A testben az energia csapdába tud esni az izmokban, amelyek mindig hatással vannak az idegrendszer működésére, mivel a izomfeszültség elfojtja az idegeket, ezeket nevezzük neuromaszkuláris csomóknak, vagy blokkoknak. Másik akadály a merev, rugalmatlan ízületekben rejlik, amelyek szintén kihatással lehetnek az idegrendszerre, gondoljunk csak a merev csigolyákra, amik blokkolják a gerincvelőből kilépő idegnyúlványokat. Mindenfajta feszültség (testi, tudati) akadálya az áramlásnak, ha az energia nem áramlik szabadon, az ahhoz hasonlít, mint a folyók esetében a holtág. Ott bizony pangás, fülledtség, poshadás, rothadás keletkezik, és az élővilág elhal. Hasonlóképpen testünkben is, az energia elakadása testi-lelki torzulások, problémák, betegségek forrásává válik.

Test kihatása a tudatra

Az ászanák végrehajtása előtt érdemes beiktatni egy kontemplatív, elmélyítő-tudatosító fázist, amely során elképzeljük és átéljük az ászana egyedi, belső lényegét.
Gurdjieff (nagy hatású 20.szd.-i misztikus) szavaival:
A jógában elengedhetetlenül át kell küzdeni magunkat a testtartásokon, mert csak ezeken keresztül élhetjük és érthetjük meg, hogy vannak testtartások, amelyekben bizonyos hangulatok vagy gondolatok sohasem fognak tudni felébredni bennünk. Amilyen a hozzáállásunk, olyan lesz a helytállásunk, vagyis ha eltökéltség jellemzi, a hozzáállásunkat, akkor ugyanez a határozottság jellemvonásunkká fog válni.

01

A jóga szemlélete szerint a testtartások alapvető kapcsolatban állnak a személyiséggel és az érzelmekkel. A hatha jóga az ászanák révén képes átnyújtani és ezáltal megerősíteni a test minden izmát, inát, amelyek elgyengültek, deformálódtak, vagy bemerevedtek mentális feszültségek, vagy helytelen testtartások következtében a hosszú évek során. A laza, feszültségmentes tartás megkönnyíti a befelé fordulást, a figyelem kiteljesedését, a koncentrációt és a meditációt.

Sápi Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


három × 7 =