Tisztító kúra

A tisztító kúra legelőnyösebb ideje a tavasz. A hosszú tél után szervezetünk készen áll rá és igényli is, valamint ilyenkorra időzítenek a vallások böjt időszakai is. Érdemes a tavaszi zsongásban való elmélyülés előtt egy pár napot a testünk és tudatunk kitisztítására szentelni.

tisztito kura

A tisztító kúra előnyei és veszélyei

Számos előnye van, ha rászánjuk magunkat. A bélcsatornában rekedt salakanyagok eltávoznak, a sejtek anyagcsere terméke kiürül, az immunrendszerünk erősödik, az emésztésünk hatékonyabbá válik, szellemileg frissebbek leszünk, a memóriánk javul, határozottabbak, letisztultabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk, érzékenyebbé válunk az energiákra, ami megmutatkozik önmagunkkal, másokkal és a világgal való kapcsolatainkban is, és még sorolhatnánk milyen előnyöket teremt. Mivel egyre több méreganyag jut a szervezetünkbe az ételeken, levegőn, italokon keresztül, ezért egyre gyakrabban szükséges tisztító kúrát is tartanunk, hogy mindezt ellensúlyozzuk és fenntarthassuk az egészséges állapotot. Testünk megtisztítása hatással van tudati állapotunkra is, így a tisztító kúra hatásaként emelkedhet tudatosságunk, s az életenergia szabadabban áramlik át rajtunk, s végzése közben megfigyelhetjük a kapcsolatot testünk és a tudatunk között.

Ugyanakkor vigyáznunk kell, nem szabad csakúgy ad hoc jelleggel beleugranunk. Meg kell vizsgálnunk jelenlegi állapotunkat, szokásainkat és életmódunkat és annak megfelelően kiválasztani a számunkra megfelelő tisztító kúrát. Hogy mik közül választhatunk és mire vigyázzunk?

Fontos a rákészülés!

A tisztító kúra változást jelent a szervezet számára. Ha eddig minden nap nagy mennyiségű ételt ettünk és most kevesebbet fogunk, vagy zsíros, olajos ételeket ettünk és hirtelen ezt elhagyjuk, akkor a szervezet nem tudja, mi történik és vészreakciót bocsát ki. Ezért fel kell rá készítenünk. Fokozatosan együnk egyre kevesebbet és egyre könnyebb ételeket. Lelkileg is rá kell készülnünk, mert az idegrendszerünkre is kihatással van a tisztítás. Mint ahogy a nagytakarításnál előbb nagyobb rendetlenséget csinálunk, s utána alakul ki a rend, úgy itt is az idegrendszerünk előbb ziláltabb lesz, fáradékonyabbá, idegesebbé válhatunk, majd pár nap eltelte után mindez megváltozik. Ezért fontos, hogy milyen időszakot választunk a tisztításra. Lehetőleg olyat, amikor otthon tudunk lenni, vagy nem a legnehezebb időszak van a munkahelyünkön.

Elő kell tisztítani a testet!

Ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amit felhasználunk, akkor a test elkezdi használni a tartalékokat. Mindig azzal kezdi, ami a legkönnyebben elérhető számára. Így tehát elkezdi visszaszívni a megmaradt, ki nem ürült anyagokat a bélrendszerből is. Márpedig az tartalmaz olyan anyagokat is, amik nem csak nem hasznosak, de károsak számunkra. Annak érdekében, hogy ezt az önmérgező folyamatot megelőzzük, a tisztító kúra előtt vagy elején ki kell tisztítanunk a vékony és vastagbelet. Ehhez két módszert érdemes együttesen használnunk. Az egyik különféle maghéj őrlemények fogyasztása, mely folyadék hatására megduzzad és kinyomja a felgyülemlett béltartalmat. (Bioboltokban beszerezhető, egy kanállal kell folyadékkal megenni, tehát könnyű alkalmazni.) Másrészt pedig amennyiben nem idegenkedünk tőle nagyon, akkor beöntéssel tisztítsuk meg a vastagbél alsó traktusát. Ennél teljeskörűbb a sanka praksálana bélmosás, amely kipucolja az egész emésztőrendszert a gyomor, a vékony, vastgagbelet, a májműködést is serkenti. Erről bővebb infót találsz itt élőben vagy online is elérhető a kurzus.

Ne felejtsük el a folyadékot!

Függetlenül attól milyen fajta tisztító kúrát választunk, ügyelnünk kell arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot biztosítsunk a szervezetünknek. A megfelelő mennyiség egyénileg eltérő, de minimum 2 liter naponta. Ez szükséges hozzá, hogy a felszabadult méreganyagok kiürüljenek. Ne ijedjünk meg, ha fejfájás, enyhe szédülés, bőrkiütés, megváltozott vizelet-széklet jeleit tapasztaljuk, mert ez része a tisztulásnak. De igyunk több folyadékot.

Mikor ne csináljunk tisztító kúrá -t?

Abban az esetben, ha nagyobb az energiaszükségletünk (kisgyerekek, állapotos vagy szoptató nők), vagy valamilyen ok miatt támogatni kell a szervezetet (idős kori gyengeség, bizonyos fajta betegség esetén)

A tisztító kúrá k fajtái nehézségi fokonként

Egy könnyített tisztító kúra, amikor bevisszük ugyan a szükséges kalóriamennyiséget (ha lehet ne többet), azaz egyáltalán nem éhezünk közben, de körültekintően választjuk meg, hogy mit eszünk. Ahhoz, hogy a szervezetnek mégis segítsünk a takarításban, nem fogyasztunk zsíros-olajos ételt, tejterméket, húsokat, cukrot, tojást, hagymaféléket. Helyettük azonban fogyasztunk zöldségeket (párolva), hüvelyeseket (együtt párolódhatnak a zöldségekkel vagy raguként), szója/mandula/rizs tejet, tofut (mértékkel), krumpli ételeket (de nem sütve), főzelékeket (ha lehet nem fehér liszttel berántva) és így tovább. Ihatunk gyógyteákat (nem mind keserű vagy rossz ízű, nagyon finomak is vannak, érdemes próbálgatni őket), zöldség- vagy/és gyümölcsleveket, búzafű levet, rózsavizes limonádét (ne fehér cukorral, hanem mézzel vagy nádcukorral), stb. Az étkezésnek mindig legyen része a főtt/párolt (könnyű emészteni) és a nyers zöldség, csírák (enzimek) is.

Ha alaposabban szeretnénk kitisztítani a szervezetünket, akkor választhatjuk, hogy szilárd étel helyett folyadékot veszünk magunkhoz, bár ez nem mindenkinek javallott alkati alapon. Ha így döntünk, akkor tartsuk be a fokozatosságot, azaz a kúra előtti szakaszban könnyű ételeket együnk kizárólag, a 2. szakaszban keveset és könnyűt, az utolsó nap alig valamit (kicsi párolt zöldség, semmi szénhidrát, cukor, tej, hús, stb.), majd a kúra után ugyanígy szokjunk vissza, csak fordított sorrendben. A lé böjt kúra lehet zöldség-és gyümölcslevek (ha lehet, teljen el egy bizonyos idő a kettő között, mert a zöldséget másképp emészti a szervezet, mint a gyümölcsöt), de lehet szigorúan csak gyógytea és víz. A lé böjt elején előfordulhat, hogy leesik a vércukrunk (szédülünk, rosszul érezzük magunkat), ilyenkor vízbe mézet vagy nádcukrot tegyünk, és azt igyuk meg. Pár nap múlva, már hozzászokik a szervezet és nem lesz rá szükség. Fontos, hogy lé böjt utáni első napokon alig valamicskét együnk, és csak fokozatosan növeljük az adagot, egyrészt, mert különösen megterhelő lenne, másrészt, mert mindent elraktározná a szervezet, így hízáshoz vezetne. Első alkalmakkal párolt zöldséget és vízben főtt kásákat érdemes enni. Mivel a lé böjt alatt kevés (vagy semmi) kalóriát kap a szervezet, ezért ez a legmegterhelőbb a szervezet számára. Egy idő után vitamin, ásványi anyag és fehérje hiány léphet fel (ezeket valaki pótolja vitamin készítménnyel), a belekből kimosódnak az emésztést segítő enzimek (ezek lassan a kúra után újra megjelennek), drasztikusan lecsökken az emésztési folyamat és a szervezet a hiányt az zsírraktárakból, valamint az izmokból (és a szívizom is izom!) pótolja, ezért a lé böjt hosszát körültekintően válasszuk meg.

Kiegészíthetjük mindegyiket speciálisan, egy-egy szervre vonatkozó tisztítással (máj, vese, ízület, érrendszer tisztítás), szauna használatával, akupresszúrával, masszázzsal is. A szervekre vonatkozó tisztító kúránál szigorúan be kell tartani a sorrendiséget, különben felesleges lesz erőfeszítésünk. Ennek oka, hogy a vastagbél tisztítása nélkül a májat nem tudjuk olyan hatásfokkal méregteleníteni, a máj tisztítása nélkül a vért nem lehet tisztítani megfelelően, és így tovább. Ezekhez a tisztításokhoz nagy elszántság szükséges, de ennek megfelelően az eredmény is mélyebb.

Bármilyen kúrát is válasszunk, arra érdemes odafigyelnünk, hogy ne kövessük vakon egyiket sem, helyette nézzük meg, hogy tartalmazza-e a felkészülést, levezetést, előtisztítást és ha nem, akkor toldjuk meg vele. Délután 6 óra után már ne fogyasszunk semmilyen szilárd táplálékot (ezt egyébként érdemes betartain a kúra után is), így a gyomor kiürül estére, s az éjjeli szakasz alatt alkalmas lesz a méregtelenítésre, öngyógyulási folyamatokra és a megfelelő minőségű pihenésre. Tisztálkodjunk tudatosan!

Érzelmeink – tudatunk tisztítása

Ha a testünk megtisztításán túl még további lépésekre is hajlandók vagyunk, akkor számos tudati és energetikai tisztító gyakorlat közül választhatunk időnk és elszántságunk mércéjével. Beleértve tudatállapotaink, felbukkanó érzéseink, gondolati struktúránk megfigyelését, a negatív attitűdök tudatos elengedését, a belső ellenállásunk feltérképezését.

Belek pucolása

Salaktalanító tea. Lenmag. Maghéjőrlemények. 1 kanálnyi maghéjőrleményt tegyünk
valamilyen folyadékba, és igyuk meg. Utána rögtön igyunk 3-4 dl
folyadékot, így annak hatására megduzzad és kinyomja a felgyülemlett
béltartalmat. Fontos, hogy milyen maghéjőrlemény, eltérő hatásfokkal rendelkeznek.
Első alkalommal érdemes minimum 3 egymást követő nap alkalmazni, majd
utána igény szerint. Kipróbálása után biztosan fogjuk tudni, hogy
mikor van szükségünk rá.

Nehézfémek elávolítása

Tisztító teakeverék, nehézfémek eltávolítása. Általános tisztító
hatás, melyet általában 40 napig kell kúraszerűen alkalmazni. Ilyen
például a Tiens antilipid teája. Emellett olyan készítményeket
alkalmazunk kúraszerűen, amely a nehézfémeket eltávolítja a
szövetekből (pl. Chitosan, Chlorella)

Általános tisztulást eredményező eljárások

– Olyan élelmiszereket vegyünk, ami minél kevesebb művi átalakuláson
ment keresztül. Ne vagy alig tartalmazzon tartósító szereket (pl
konzervek, előregyártott félkész ételek)

– Figyeljünk az elektromágneses stressz kerülésére, azaz az ágyunknál
húzzuk ki a konnektrorokból a dugókat, ne rakjunk magunk mellé
semmilyen elektromos készüléket (radio, mobil, stb.)

– Kerüljük az alkoholokat, a koffeint (kávé, tea), a szénsavas
italokat, a fehér cukrokat, fehér lisztből készült tészták, kenyerek,
péksütemények, az édességeket, húst és egyéb állati eredetű
élelmiszereket, tejtermékeket, a feldolgozott, tartósított, valamint a
gyorséttermi ételeket.

– Délután 6 óra után már ne együnk, mert ez akadályozza a test
éjszakai nyugalmát, az öntisztító és az öngyógyító folyamatokat.

– Kerüljük a túl sok fűszer és túl sok só használatát.

– Kímélő étel készítési módot válasszunk, azaz olajban sült étel
helyett párolva, főzve, pirítva, nyersen együk.

Alkalmazandó

– Minél tisztább víz főzéshez, iváshoz. Ha lehet ne csapvizet igyunk
és ne azzal főzzünk, hanem forrásvízzel vagy ásványvízzel. Ha
mindenképpen csapvizet használunk, akkor használjunk minél jobb
tisztítóberendezést hozzá.

– A tüdőnk tisztítása is fontos, ezért a 42 nap során legalább 3-szor
menjünk ki a természetbe, fák közé, erdőbe, ahol megtölthetjük a
tüdőnket friss, szmog és nehézfém mentes, oxygen dús levegővel.

– Testünk külső megtisztítása érdekében naponta tusoljunk és néhány
naponta forró fürdőt vegyünk. Fürdés/tusolás közben szivaccsal jó
erősen dörgöljük le a bőrünket, hogy a kipárologtatott méreganyagoktól
megszabaduljon. Fürdés után a törölközővel szintén jó erősen
dörzsöljük át magunkat.

– Ha van rá lehetőségünk menjünk el időnként szaunázni.

– A kiválasztás (emésztés és bőrön át) serkentésére ha lehet
rendszeresen végezzünk valamilyen testmozgást. Ha más nem, akkor
otthon csináljunk pár napüdvözletet és nyújtógyakorlatokat.

– Figyeljünk az étkezésünk folyamatára. Lassan együnk, rágjuk meg
alaposan az ételt, ne nézzünk közben tévét, ne olvassunk újságot. Csak
az evésre koncentráljunk.

– Naponta engedélyezzünk magunknak pár percet pihenésre, relaxálásra
(ld testi gyakorlatok.), amikor csak önmagunkra figyelünk, csendben,
vagy lágy zenét hallgatva. Amikor több időnk van, akkor pedig legalább
1-2 órát töltsünk valamilyen befelé fordulást segítő tevékenységgel
(meditálás, relaxálás, erdőben sétálás, ld. érzelmi-, tudati
gyakorlatok)

– Fokozottan figyeljünk a vitamin, ásványi anyag, fehérje, enzim
bevitelre. Ha lehet, akkor 3-4 naponta vegyünk be multivitamint,
együnk rendszeresen csírákat (enzimek miatt), magokat (napraforgó,
mandula, tökmag, stb), vitamint.

– Ha van rá lehetőségünk menjünk el masszázsra, ha nincs, akkor
önmagunkat fürdés után mindig masszírozzuk át minél erősebben, hogy a
kötőszövetekből távozni tudjanak a lerakódott anyagok. Külön
figyeljünk arra, hogy a hasi részt jó erősen masszírozzuk át mindig
órajárásnak megfelelő irányban. (ld. testi gyakorlatok)

– Minden nap igyunk elegendő folyadékot, ez általában 2-3 liter körüli
mennyiség (a léböjt modul alatt több).

– Reggel fogmosás után igyunk egy pohár meleg vizet. Ez beindítja az
emésztést és a méregtelenítést segíti.

– Vezessünk naplót, ez egyrészt tudati-érzelmi szinten segít kioldani
magunkból az elraktározódott feszültséget, másrészt ha konkrét
dolgokat is leírjuk (mit ettünk, mit éreztünk, stb.), akkor segít a
következő kúránk során, továbbá másoknak is segítséget nyújthatunk
által. (ld. érzelmi-tudati gyakorlatok)

A bőr megtisztítása

Engedjen a kádba meleg vizet, s oldjon fel benne másfél kiló
közönséges konyhasót. Vegyen ilyen fürdőt hetente egy-két alkalommal,
de mindenféle rendszer nélkül is megteheti, amikor úgy érzi, hogy meg
akar szabadulni a toxinoktól. A sós víz – amely tulajdonképpen nátrium
klorid oldat – minden kiszív a pórusokból, ami nem oda való. Ne
felejtse el a sós fürdő után tusolással leöblíteni magáról a kioldott
szennyeződést.

Sav-lúg egyensúly

Indikátorpapír (gyógyszertárban beszerezhető)

A vér pH-ja viszonylag kiegyensúlyozott tartományban, 7,35 – 7,4
között mozog. Ám a vizelet szinte pontosan tükrözi a szövetekben
uralkodó helyzetet. Ez az érték azonban napon belül is sokat
változhat, hiszen a salakanyagok kiválasztása folyamatosan zajlik.
A reggeli első mérés, még egyensúlyi szervezetben is, erősen savas
eredményt hoz (5,2 – 5,4), mert az éjszakai pihenés során kiválasztott
savak ilyenkor ürülnek ki. Ha a szervezet nincs elsavasodva, vagy
elegendő mennyiségű bázis áll a rendelkezésére, akkor a délutáni és
esti mérések már jobb eredményeket hoznak. A kívánatos érték a  7,0 –
7,4-es.

Speciális tisztítások

Ezeket a gyakorlatokat csak az előtisztító gyakorlatok (beöntés,
béltisztító maghéjőrlemény) használata után végezzük!

Néhány szerv tisztításához többféle módszer is található. A máj az
egyik legfontosabb öntisztító szervünk és rengeteg méreganyagot képes
tárolni. A tisztításához ajánlott kúrát némelyike nem olyan könnyű
(például a citromos-olajos), ezért többféle módszert is ajánlunk, hogy
ki-ki megtalálja a saját maga számára megfelelőt.

Ízület tisztító rizskúra

Mossunk meg, majd áztassunk be egy marék rizst, majd minden nap egy új
adagot (naponta kétszer cseréljük le a vizet). Az 5. napon igyunk egy
pohár vizet, majd utána 20 perccel öntsük le az első adagról a vizet,
mossuk át és úgy nyersen együk meg önmagában. (ha barnarizst
használtunk és kemény maradt, akkor egy nagyon picit megfőzhetjük)
Utána 4 órán át ne együnk és ne igyunk semmit. Majd ehetjük a modulunk
szerinti étkeket, kivéve, hogy a sót amennyire lehet kerüljük. Ideális
esetben az időtartama 40 nap. Minimális időtartama 1 hét.

Lúgosítás

–       Virágpollen, a zöldárpalé, a búzacsíra és a préselt búzafűből vagy
lucernából kivont klorofil.

–       Igyunk naponta egy pohár langyos-meleg vizet, amibe egy kicsi
citromlevet facsarunk.

Májvédő és méregtelenítő teakeverék

(ilyen teakeverékeket készre összeállítva is lehet kapni bioboltokban)

Összetétel: Gyermekláncfűlevél, Cickafark, Máriatövis, Katáng.

A katángkóró tasakból végy 11 evőkanálnyit, a máriatövisből 14
evőkanálnyit, a cickafarkból a teljes tasaknyit, a gyermekláncfű
levélből a 2 tasaknyit keverd össze.

Kisebb adagok is kikeverhetők a fenti arányok szerint, ehhez kanalat
célszerű használni. Meghatározó eleme a gyermekláncfű, ami nagyon jó
májméregtelenítő, és epehajtó hatással  bír. A cickafark elmulasztja a
gyomorgörcsöket, a puffadást, a máj zavarait, a gyomor- és a
béltraktus gyulladásait, fokozza a bélbolyhok tevékenységét és ezáltal
biztosítja a szabályos székelést. A Máriatövis (lehetőleg összetörve)
májvédő, szabadgyök lekötő. Segít a máj- és epebetegségek
megelőzésében, ill. az enyhe emésztési zavarok kezelésében. A katáng
máj és epebántalmaknál és hasnyálmirigy kímélésére szolgál. A  lépet
tisztítja, az epehólyag kiürülését elősegíti. Sárgaság ellen is nagyon
jó hatású.

Elkészítési módja és adagolás:
1 teáskanálnyi forrázva 2,5 dl vízzel. 15 perc után szűrjük. Naponta 3
alkalommal 3-4 héten át fogyasztható.
A májra ható teákat 20 perccel étkezés előtt, édesítés nélkül
fogyasztjuk

Az érrendszer megtisztítása

Készíts keveréket tíz-tíz deka kamilla, orbáncfű,
homokiszalmogyoparvirag és nyírfalevél hozzáadásával. Kávéskanálnyi
keverékből 2-2.5 deci vízzel készíts teát, 15-20 percig hagyd állni,
majd tégy hozzá egy kávéskanál mézet és idd meg. Reggel és este igyál
a teából mindaddig, míg az el nem fogy.

Májtisztítás, gyomorégés ellen

Hozzávalók: 2-3 db burgonya kipréselt leve vagy 1 dl vöröskáposztalé
házilag elkészítve.
Reggel éhgyomorra fogyasztjuk 1-2 hétig. Lassan, kortyolgatva igyuk
meg.

Vese és májtisztítás, ízülettisztítás

Hozzávalók: Frissen facsart citromlé átszűrve.
A kúra időtartama 23-26 nap. Éhgyomorra, étkezés előtt fél órával, a
citromlevet hígítatlanul, kortyolgatva fogyasszuk el. Ha töményen nem
bírjuk, lehet pár napig hígítva inni, rossz fogak esetén, épségük
érdekében használható szívószál. 1. nap 1-et reggel, 2. nap. reggel és
délben 1-et, 3. nap, reggel, délben és este is 1-et, 4. nap reggel 2-
őt, délben 1-et, este 1-et, 5. nap 2, 2, 1, 6. nap reggel, délben,
este 2, 7. nap, 3, 2, 2 stb. ameddig egy nap 12, azaz 4, 4, 4 kerül
elfogyasztásra. Ezt követően hasonló ütemben kell csökkenteni a
fogyasztást, egészen a 0-ig. A kezelés növényi étrend mellett
ajánlott.

Bőrtisztítás

Hozzávalók: Fahéjolajra, citromolajra és valamilyen hidegen sajtolt
olajra (pl. mandula, avokádó).
A kúra 10 napig tart, melynek során minden reggel és este hideg,
illetve langyos vízzel frottírozunk (vizes frottír törölközővel
átdörzsöljük a testünket). Az esti frottírozás után bekenjük magunkat
egy evőkanál hidegen sajtolt olajjal, melybe 5 csepp fahéj olajat és
10 csepp citromolajat csepegtetünk. Éhgyomorra fogyasszunk el 1
kiskanál mézet, melybe első nap egy csepp, második nap két csepp,
harmadik nap három csepp fahéj olajat tettünk. A 4. naptól egészen a
10. napig minden nap 1 csepp fahéjolajat tegyünk 1 dl meleg vízbe és
kortyolgatva igyuk meg.

Vér és értisztítás

Hozzávalók: Fokhagyma, 76%-os tiszta alkohol, valamint egy kisebb
üvegedény áztatáshoz.
33 dkg fokhagymát áttörünk, amit 10 napig áztatunk 3 dl 76%-os tiszta
alkoholban, melyet gyógyszertárakban szerezhetünk be. Naponta 1x-er
megforgatjuk az áztatott fokhagymát, célszerű kis üvegben áztatni. 10
nap után le kell szűrni és étkezések előtt adagolni. A lenti táblázt
tartalmazza a pontos adagolást.

Napok   Reggel  Délben Este
1. nap  1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. nap  4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. nap  7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. nap  10 csepp        11 csepp        12 csepp
5. nap  13 csepp        14 csepp        15 csepp
6. nap  15 csepp        14 csepp        13 csepp
7. nap  12 csepp        11 csepp        10 csepp
8. nap  9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. nap  6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. nap 3 csepp 2 csepp 1 csepp

Ér és immunrendszer erősítő

Hozzávalók: Grapefruitmagolaj
Időtartama 3-4 hét. Minden nap 2-3-szor 10-20 cseppet elkortyolgatunk
2 dl folyadékban (víz, tea, gyümölcslé) feloldva.

Lúgosítás

Hozzávalók: Étkezési szódabikarbóna
A kúra során 21 napig napi 3-szor veszünk be szódabikarbónát feloldva
1 dl meleg vízben. Éhgyomorra 1 csapott mokkáskanálnyit, ebéd és
vacsora előtt 1/4 órával 1-2 csipetnyit használjunk. Mellette lúgos
étrend (zöldségek, magvak, gabonafélék, kerüljük a savas gyümölcsöket)
ajánlott.

Májerősítők

Teakeverék: 2 rész máriatövis gyümölcs (felaprítva), 2 rész gyökeres
gyermekláncfű (fészekvirágzatú!), 1 rész csalánlevél, 1 rész
nyírfalevél és 1 rész aranyvessző (fészekvirágzatú!)
Kúraszerű fogyasztása javasolt évente kétszer, 3-4 hétig napi két
csésze mennyiségben. A tea elkészítéséhez a mixből 1-2 kávéskanálnyit
két és fél deci vízzel leforrázunk és kb. negyed órát állni hagyjuk,
majd leszűrve, cukor nélkül fogyasztjuk.

Májerősítő ételek: articsóka, indiai ginseng, édeskömény,
angyalgyökér, borsmenta, pitypang, rozmaring.

Ízület tisztító, lerakódás tisztító babérlevél kúra

0,5 dkg babérlevelet 3 dl vízben forraljunk 5 percig. Töltsük át
forrón egy termoszba és zárjuk le. Érleljük 3-4 órán át, majd szűrjük
le.
Pici kortyokban kell fogyasztani, így a 3 dl egy fél nap alatt fogy
el. TILOS nagy kortyokban egyszerre sokat inni, mert vérzést okozhat.
3 egymást követő napon át igyuk.
Feloldja az ízületi lerakódásokat, sólerakódásokat, a vastagbél
lerakódásokat, a toxikus anyagokat a bélrendszerből

Légúttisztítók

nyákoldó hatású gyógyteák: kakukkfű, lándzsás útifű, kankalingyökér,
ökörfarkkóró

nyákoldó illóolajok: eukaliptusz, kakukkfű, borsmenta

ellenállóképességet fokozónövények: citrusfélék, csipkebogyó,
sárgarépa, feketeribizli

Májtisztítás

Legalább egy héttel a tisztító kúra megkezdése után végezzük, végezzünk
beöntést a kúra elején. Készítsünk ki 200 ml olívaolajat és 200 ml
citromlevet, melegítsük fel testhőmérsékletre. Vegyünk jó meleg
fürdőt, rakhatunk bele mentalevelet vagy szurokfüvet. Majd feküdjünk
le, rakjunk egy melegítő palackot vagy meleg törölközőt a májunk
területére. 15 perc múlva keverjünk össze 3 evőkanál olívaolajat, és 3
evőkanál citromlevet és igyuk meg. Majd ismételjük meg minden 15
percben. (amennyit tudunk). Ha hányingerünk lesz, hagyjuk abba és
később újra próbáljuk még, ha fennmarad a hányinger, akkor hagyjuk
abba. Következő nap próbáljuk újra. Reggel először ivólevet igyunk
(sárgarépa-cékla-alma 1-1-3 arányban). Utána ehetjük a szokásos
ételeinket.
4-7 napig ismételjük.

Májtisztítás

Keverjünk össze 2 kk kurkumát 0,5 dl vízzel és igyuk meg.

Innivaló receptek

Zabtej: Egy evőkanál zablisztre (ha tudjuk, magunk állítsuk elő úgy, hogy bio zabot daráljunk meg) öntsünk egy pohár (2 dl) első forrásban lévő vizet. Reggelig ledugaszolva állni hagyjuk, majd leszűrjük és fogyasztjuk.

Rizstej: Egy adag rizst (nagyon jó a jázminrizs, de lehet barnarizzsel is) főzzünk meg, majd a főzővízében turmixoljunk össze.

Mandulatej: Lúgosító hatású, nagyon finom ital. Mandulát tegyük pár másodpercre forrásban lévő vízbe. Kb 5-6 másodperc után vegyünk ki, és pucoljuk meg a külső héjától. A fehér mandulaszemeket főzzük meg vízben és a főzővízével turmixoljuk össze.

Zöldséglé: bármilyen nyers zöldséget (cékla, répa, zeller, brokkoli, stb.) gyümölcspréselő gépben daráljunk meg.

Gyümölcslé: bármilyen gyümölcsöt, vagy akár keverten is turmixoljunk össze egy kis szójatejjel vagy rizstejjel. (nagyon jó az ananász, piros gyümölcsök, alma, banán)

Gyógylevek: bio boltokban kapható nagyon sokféle gyógynövény, melyre forró vizet öntve finom és gyógyhatású italt kapunk. Ilyenek a zsálya-lé, citromfű-lé, rooibos-tea, gyömbéres-mézes víz, diófalevél-lé, csalán-tea, salaktalanító tea, stb.

forrás részben: http://www.aranyhegy.com/egeszseges-eletmod/tisztitokura

Visits: 1328 | Today: 0 | Total: 212763

9 thoughts on “Tisztító kúra

 1. Visszajelzés: Tavaszi megtisztulás « gyöngyeim

 2. Csatolok még két kúra leírást a listához, akinek tetszik használja egészséggel.

  Érfal tisztítás

  30 dkg fokhagyma gerezd, 5 citrom leve, ezeket bele tesszük egy jól záródó edénybe majd három napig érleljük. Összeturmixoljuk, hozzá adunk egy liter vizet, két evőkanál mézet. Minden nap egy kis pohárral fogyaszthatunk belőlle, fogyasztás előtt kavarjuk fel.

  Májtisztítás

  Hozzávalók: keserűsó, olívaolaj, grapefruit lé, növényi alapú altató

  1. nap
  A tisztítás napján könnyű és zsírmentes ételeket fogyasszunk. Vitaminok, táplálékkiegészítők fogyasztása ezen a napon nem javasolt, csak olyan gyógyszerek fogyasztása javasolt melyek szedése elkerülhetetlen.

  12:00 óra
  Déli 12:00 óra után már ne együnk semmit.

  14:00 óra
  Délután 14:00 óra után már ne igyunk semmit.

  16:00 óra
  Fogyasszunk el 2 dl víz és egy evőkanál keserűsó/hashajtó só keverékét.

  18:00 óra
  Fogyasszunk el ismét 2 dl víz és egy evőkanál keserűsó/hashajtó só keveréket.

  20:00 óra
  2 dl víz és egy evőkanál keserűsó/hashajtósó elfogyasztása. A pontos időpontok betartása minden esetben szükségesek, hogy a szervezet szabályos időközönként ismétlődő impulzusokat kapjon.

  21:45 óra
  Keverjünk össze kb. 1.2 dl olívaolajat, 1.2 dl grapefruit lével, majd keverjük össze míg egy homogén folyadékot kapunk. Ha hasmenési ingert érzünk, ürítsünk.

  22:00 óra
  Fogyasszuk el az elkészített italt. Ne késlekedjünk és tartsuk be pontosan az időpontot, max. 5 perc késés lehetséges. Ezután rögtön feküdjünk az ágyunkba vízszintes helyzetbe, a hátunkra és maradjunk így kb. 20 percig, aludjunk el.
  Jó tanács!
  Az ital elfogyasztásával együtt vehetünk be növényi alapú altatót, hogy az alvás gördülékenyen menjen, ellenkező esetben számítsunk szörnyű éjszakára, mint egy nagyon zsíros, nagyon émelyítő gyomor rontás esetében.

  2. nap

  06:00 óra
  Igyunk meg 2 dl víz és egy evőkanál keserűsó/hashajtósó keveréket. Reggel 6:00 óra előtt semmi esetre sem, és lehetőleg ne is keljünk ki az ágyból eddig. Ezután látogassuk a wc-re, ha sikeres volt a kúra akkor erős hasmenésre számíthatunk. A kúra teljes sikerét a kiűrített székletben jelenlévő zöldes, barnás színű, kb. 0.5,-1 cm átmérőjű koleszterin golyócskák jelzik.

  08:00 óra
  Igyuk meg az utolsó keserűsó/hashajtósó oldatot

  10:00
  Ihatunk gyümölcslevet, ásványvizet.

  11:00
  Fogyaszthatunk könnyű, kímélő ételeket.

  Estére visszaállhatunk a hétköznapi étkezésre, aznap még lehetőleg ne együnk hús féléket, és tejtermékeket.
  A kúrát két hetenként végezhetjük. Lehetőleg évszakváltásra időzítsük a májtisztító kúrát, legeredményesebb tavasszal amikor a természet kinyílásával egy időben a szervezet is megtisztul és fogadja be az új éltető energiákat.

 3. A béltisztításhoz szükséges maghéjőrlemény neve: útifű maghéj (psyllium husk)
  Bioboltokban kapható 600-800Ft 100g.
  A másik termék, ha jól emlékszem: colon cleansy néven fut.

 4. Fogyassz rendszeresen zöld turmixot! Ezt készülhet bármilyen salátalevélből, retek, cékla és répa zöldjéből, spenótból, csírákból, az ilyenkor a kertben is megtalálható tyúkhúrból, illetve bármilyen ehető zöld levélből. Minél zöldebb, annál jobb, hiszen ez azt mutatja, hogy annál több benne a klorofil, amit más néven folyékony napfénynek is neveznek! Hm, beszédes név igaz?
  A zöld turmix erősen lúgosító hatású és segít tisztán tartani a bélrendszert, valamint rengeteg energiát ad.
  Mosd meg a leveleket, tépkedd kisebb darabokra. Én mindig valamilyen szezonálisan elérhető gyümölccsel készítem. Lehet anélkül is, de akkor elég hardcore az íze… Szóval feldarabolod a megmosott gyümölcsöt, ezt tedd a turmix aljába, rá a leveleket, majd rá annyi vizet, ami még nem lepi el teljesen a leveleket. (Ha túl sok vizet teszel rá egyből, akkor darabos marad a turmixod, ami sokat ront a gasztronómiai élményen!). Persze sok múlik azon is, mennyire erős a turmixgéped.
  Lehet hozzáadni fahéjat (ezt sosem hagyom ki), pici mézet, vagy citromlevet, ízlés szerint, valamint egy pár csepp hidegen sajtolt olajat.

 5. Vese tisztítás

  A vese elsődleges feladata a vér megszűrése és a vizelet termelése. A fehérjelebontás során keletkezett mérgeket és egyéb salakanyagokat a vese a vizelettel kiüríti. A vizeletben és a húgyutakban szívesen telepednek meg gombák és baktériumok, lehetőséget adva ezzel a fertőzéseknek.

  Görögdinnyés kúra
  A tisztítást a görögdinnye szezonban végezzük. Egy hétig minden nap együnk sok görögdinnyét és néhány szelet rozskenyeret. Akiknek homok vagy kő van a veséjükben, húgyhólyagjukban, a diáta utolsó 2-3 napján éjszaka is folytassák a kúrát. Hajnali 3 és 5 között üljünk 37-38 fokos vízzel teli fürdőkádba és egyenek görögdinnyét. A vizelettel együtt a homok és kő is kiválasztódik.

  Jegenyefenyőolajos kúra
  Szükségünk van 20-25 gramm jegenyefenyő-olajra és összesen 25 dkg gyógynövényre; 5-5 dkg keverékére az alábbi összetevőkből: orbáncfő, szurokfő, zsálya, citromfő, madárkeserűfű. Egy hétig tiszta vegetáriánus étrendre térünk át. A keverékből teát készítünk, és reggel, délben evés előtt 30 perccel az előírt mennyiséget kis kortyokban megisszuk. Teakészítés módja az első napon: egy csapott evőkanálnyi teafő keveréket egy pohár forrásban lévő vízzel leöntünk. 5-10 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük, kevés mézzel ízesítjük és elfogyasztjuk. A következő 6 napon szintén minden evés előtt elkészítjük a teát 1 evőkanálnyi teafő keverékből, de csak 1,2-1,3 dl forrásban lévő vízzel. A 7. naptól a teát 1 dl vízzel készítjük el, de 20-30 percig hagyjuk állni, és elfogyasztás előtt minden alkalommal hozzáadunk 5 csepp jegenyefenyő-olajat. Az olajat jól elkeverjük, és a teát szívószálon keresztül fogyasztjuk el (a jegenyefenyő-olaj károsan hat a fogakra). Ezt az olajos teát 5 napig kell fogyasztani a főétkezések előtt 30 perccel. Az eredményt néhány nap múlva kezdjük észlelni: több mint egy hónapig a vizelés során barna, fenyőillatú olajos cseppek figyelhetők meg, amelyek szétnyomásakor homokszemcsék, sőt kövecskék érezhetők. Kezdjük a kúrát az újhold vagy a telihold utáni napon.

 6. A nyirokrendszer tisztítása

  A nyirokkeringés és a vérkeringés összehangolt munkát végeznek, mindketten szállítással foglalkoznak. A nyirokerek salakos, méreganyagos vizet vesznek fel a szövetekből, elhalt sejteket és testidegen anyagokat szállítanak. Ha a keringés akadozik, a víz ott marad, a testrész ödémásodik. Nyiroktisztító kúrát legeredményesebb a holdhónap 11-13. vagy a 25-27. napjain végezni.

  Dr. Woker citruslé kúra
  Ez az amerikai módszer elősegíti, hogy a vérünk a sok salakanyagtól megtisztuljon, szinte megújul a vér és a nyirok is. A tisztítás első napján ne együnk semmit. Estefelé feküdjünk egy kád meleg vízbe vagy tusoljunk meleg vízzel (ha lehetséges, menjünk szaunába vagy gőzbe) és közben igyunk meg egy pohár Glaubersó-oldatot (1 evőkanál Glaubersó 1 pohár langyos, meleg vízben feloldva). Ekkor erős izzadás, majd hasmenés kezdődik. Ennek ellensúlyozására igyunk meg 1-1 dl citrusitalt 20 percenként, összesen 10-12 adagot. A citrusitalt 9 dl narancsléből, 9 dl grapefruit-léből, 2 dl citromléből és 2 l olvadékvízből (vagy RO vízből) állítjuk össze. Másnap és harmadnap ismételjük meg ugyanígy a kúrát. A 3. napon elfogy a citrusitalunk. A negyedik naptól igyunk zöldséglevet, együnk nyers és friss zöldséget, gyümölcsöt. A kúrát az első évben érdemes negyedévente elvégezni, a továbbiakban pedig évente. A kúra megkezdése előtt feltétlenül szükséges a belek kitisztítása és a táplálkozásunk megreformálása.

 7. Az érrendszer tisztítása

  A belső elválasztású mirigyek termelik a hormonokat, és azokat közvetlenül a véráramba juttatva szabályozzák a szervek működését, az ellenanyagok (antitestek) tevékenységét. A lerakódások révén csökkennek, károsodnak az érfalak és ezzel együtt a belső elválasztású mirigyek bevezető nyílásai (szájadékai), és így a hormonok, valamint az ellenanyagok véráramba kerülése is korlátozódik.

  Fokhagyma+citrom kúra
  30 gerezd fokhagymát felaprítunk, 5 bio citromot héjával együtt apróra vágunk, összemixeljük és 1 l vízben első forrásig forraljuk. Ezután leszűrjük, üvegbe öntjük és hűtőben tároljuk. 1-1 kupicát fogyasszunk főétkezés előtt vagy után. Három heti kúra után 8 nap szünetet tartunk, majd megismételjük. Ezután általános eredmény áll be. Évente egyszer ajánlott megismételni.
  Másik változat fokhagymára: 33 dkg fokhagyma áttörünk, jól zárható üvegben 4 dl 72%-s alkohollal leöntünk és10 napig hűtőben állni hagyjuk, napi 1-2x felrázzuk. A 10. napon kipréseljük, barna üvegben tároljuk. Naponta 1-2 kávéskanállal ½ -1 dl folyadékkal lenyeljük, előtte felrázzuk.

  Kapormag+macskagyökér+méz kúra
  Keverjünk össze 1 pohár kissé megtört kapormagot 2 ek orvosi (mezei) macskagyökér őrleménnyel (a gyökeret lisztszerűvé aprítjuk elektromos kávédarálóban) és 2 pohár jó minőségű mézzel. Ezt a keveréket első forrásban lévő vízzel elkeverjük és az így nyert oldatot 2 literes termoszba öntjük. A termoszt a forró vízzel feltöltjük, elzárjuk és 12-14 óráig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, tiszta, száraz üvegekbe töltjük, és hűtőszekrényben tároljuk. Minden étkezés előtt 15-20 perccel 1 evőkanálnyit lenyelünk az oldatból.

  Mustármag-kúra
  A fehér mustármag (ami egyébként sárga színű) a régi népi gyógyászat és az úgynevezett kolostori gyógyászat gyakran használt anyaga. Éhgyomorra, rágás nélkül lenyelünk egy csapott evőkanálnyit, vagy a három főétkezés előtt rágás nélkül lenyelünk 1-1 kávéskanálnyit vízzel. Egy kúra időtartama 6 hét. A mustármagok emésztetlenül haladnak át a szervezeten, közben a belekben lerakódott, bélfalra tapadt bélsártól megtisztítják a szervezetet. Hashajtó hatása nincs ugyan, de bő székletet eredményez. Évente háromszor-négyszer érdemes a kúrát lefolytatni.

  Utóbbi 3 post forrása:
  Prof. Dr. Török Szilveszter: A szervezet-méregtelenítés komplex módszere
  Lucza Béla: Alternatív gyógyászat

 8. Mire jó – (MgSo4) magnéziumszulfát, keserűsó fürdő, lábfürdő!
  Nagymamáink tudták, mire jó – fürödjünk keserűsóban!

  Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a téli, hideg időben mennyei érzés ellazulni otthon egy forró vízzel teli kádban.

  Forrás:

  http://www.sokszinuvidek.hu/eletmod/140-Nagymam%C3%A1ink-tudt%C3%A1k,-mire-j%C3%B3-f%C3%BCr%C3%B6dj%C3%BCnk-keser%C5%B1s%C3%B3ban

  Az érzést persze tovább fokozhatjuk. Például, ha fürdőzés közben magnéziummal kényeztetjük a szervezetünket.

  A legtöbben tudjuk, miért fontos a vas és a kálcium a szervezetnek, a magnéziumról viszont még mindig keveset hallunk. Pedig ha azt mondjuk, hogy részt vesz az izomellenőrzésben, az energiatermelésben és a méregtelenítésben, akkor még csak a töredékét mondtuk el mindazon testi funkcióknak, amiben nagy szerepe van. Sajnos a legtöbb ember magnéziumhiányos – és nem is tud róla.

  A bölcs nagymamák annak idején legalább havonta egyszer a családtagok elé tettek egy lavórt keserűsós (Epsom só) vízzel és ebben a vízben kellett a lábat áztatni legalább fél órán keresztül. Tudták, hogy ezzel a módszerrel igen nagy magnézium-löketet adhatunk a szervezetnek.

  Magnézium-fronton azóta tovább romlott a helyzet. A magnézium szintje a felére esett vissza a múlt századi mezőgazdasági technológiák változása miatt. Az ipari gazdálkodás elterjedésének következménye, hogy kimerült a talaj magnéziumtartalma, ráadásul a modern étrend a zsír-, cukor-, só-és a fehérje felgyorsítják a magnézum kiürülését a szervezetünkből.

  A megoldás a keserűsó, tudományos nevén hidratált magnézium-szulfát, ami a gyomorban nehezen szívódik fel, de tanulmányok kimutatták, hogy pezsgőfürdőben használva kiválóan hasznosul.

  Miért ne próbálnánk ki?

  Kiváltképp akkor, ha tudjuk, hogy a magnézium

  – jótékony a szív és vérkeringésre, csökkenti a szabálytalan szívverést, megakadályozza az artériák megkeményedését, csökkenti a vérrögök képződését;
  – javítja a szervezet inzulintermelését;
  – segíti a méreganyagok, nehézfémek kiürülését a szervezetből;
  – stresszoldó;
  – csökkenti az izomfájdalmakat, görcsöket;
  – hatékonyan hozzájárul a tápanyagok felszívódásához;
  – megelőzi és enyhíti a migrénes fejfájást.

  A jó hír, hogy mindehhez sokszor elég otthoni fürdő-szentélyedbe elvonulni és heti 1-2 alkalommal sófürdőt venni. Alkalmanként 15-20 perc és meglátjátok, mintha kicseréltek volna!

  Igazi frissítő spa-fürdő élmény lehet:

  1 csésze tengeri só
  2 csésze Epsom só
  2 evőkanál szódabikarbóna
  10 csepp rozmaring illóolaj (100% természetes)
  10 csepp fenyő illóolaj (100% természetes)

  Ha romantikus illatra és élményre vágysz, akkor próbáld ki ezt is:
  10 csepp levendulaolajjal
  10 csepp geránium illóolajjal
  2 bögre rózsaszirommal (lehet szárított is)

  Kellemes fürdőzést kívánok!

 9. AMA ELTÁVOLÍTÁS, OLAJRÁGÁS:

  Amikor méregtelenítünk, az első legfontosabb feladatunk, hogy az amákat rávegyük arra, ne ragaszkodjanak annyira hozzánk, magyarul kihúzzuk őket a szöveteinkből a belső és külső olajozás segítségével. Ebben a legjobb anyagok, mert ama vonzóak: szezám olaj, méz, ghí.
  Az előkezelés része az Önmasszázs, melyet testalkathoz igazított olajjal végzünk, aztán a masszázst követő melegítés (meleg kádfürdő vagy meleg tusolás szappan és tusfürdő használata nélkül) és az olaj belső használata, azaz lenyelése.
  A meleg fürdés közben végezheted az olajrágást is szezám vagy kókusz olajjal. Az olajrágás célja a szájüregben megtelepedő amák kioldása. Forgasd a szádban az olajat, rágjad, mintha étel lenne, de ne nyeld le, hanem 7-10 perc után köpd ki. Láthatod majd az eredményt, az olaj habzó lesz és más színű, fogaid pedig világosabbak, ínyed erősebb, nyelved jobban ízlelő.
  Végzed tehát az önmasszázst, közben vagy előtte/utána az olajrágás rítusát, este lefekvés előtt pedig nyelj le 2 evőkanálnyi szezám olajat, hogy emésztő-és bélrendszeredből is oldódjanak az amák.
  OLAJRÁGÁS 
Csodás módja a szájüreg megtisztításának. Az olajat forgatjuk, rágcsáljuk a szánkban kb. 7-10 percen keresztül. Eközben a használt olaj elszíneződik, felhabzik és őt szigorúan tilos lenyelni, hiszen tele van amákkal, méreganyagokkal, melyeket az olaj oldott ki a szájüregből. Milyen olajat használjatok? Alapvetően a szezám olaj szuper ama fogó, de alkalmazzák még a kókusz olajat is (főleg ha fogínyvérzésről, sárga fogelszíneződésről van szó), az olíva olajat (ha a fogínyben érezhető fájdalom, avagy torlódnak a fogak). Hogy ízre kinek melyik jön be, változó. Én szeretem a szezám olaj ízét, de van, akinek az illatmentes kókusz olaj lett a nyerő. Az eredmény: erősebb fogak és fogíny, kellemesebb lehelet, világosabb fogak, jobb ízérzékelés. Az olaj mennyisége kb. egy kortynyi. Kismamák is végezhetik.

  NYELVKAPARÁS
  
Ha sikeresen beszereztétek a nyelvkaparót (vagy ha nem, akkor egy nagy kanállal), akkor az olajrágást/fogmosást követően a nyelvkaparóval a nyelv hátsó, gyöki részétől óvatosan fejtsétek le a lepedéket nyelvetekről a nyelvkaparó segítségével. Finoman de határozottan használjátok az eszközt, semmi esetre se durván húzva, mert megsérthetitek az ízlelőbimbókat. A nyelvkaparás jótékony hatásai: amáktól megtisztult nyelv, az ízérzékelés fokozódása, kellemesebb lehelet. Kismamák is végezhetik

  Milyen olaj jó?
  
Vata alkatnak vagy Vata probléma esetén: szezám olaj, ghí
Pitta alkatnak vagy Pitta probléma esetén: kókusz olaj, ghí
Kapha alkatnak vagy Kapha probléma esetén: mandula olaj, olíva olaj

  Honnan tudod milyen típusú a bőröd?
  
A Vata bőr száraz, berepedező, hámlásra – száraz ekcémára hajlamos, hideg tapintású, sötétebb, kreolosabb árnyalatú, vékony, korai ráncosodás jeleit mutatja.
A Pitta bőr fehér, pirospozsgás, igen érzékeny a napsütésre és vegyi anyagokra, hajlamos szeplősödni nyáron, pigment foltokat mutatni, pattanások és világosabb színű anyajegyek tarkítják, áttetsző eres, meleg tapintású, könnyen elpiruló, gyulladt-piros-száraz ekcémára, pikkelysömörre hajlamos, vitiligo is megjelenhet a bőr állapotában.
A Kapha bőr fehér, vastag, olajos, zsíros, fénylő, tág pórusú, mitesszeres lehet, hideg tapintatú, későn öregedő.

  Kicseri recept:
  Az interneten nagyon sok kicseri recept szerepel, íme egy általános recept: 
2-3 tk ghí (tisztított vaj; ha nincs otthon, jó a sima vaj is)
½ tk fekete mustármag
½ tk köménymag
½ csésze mung dál (mungó bab) (főzés előtt kb. 4 órán át áztatjuk)
1 cs baszmati rizs
1 tk kurkuma
1 tk só
1 tk koriander por
4-5 vékony szelet gyömbér
4-6 csésze víz
(igény szerint zöldségfélékkel fel lehet dobni, pl. sárgarépa, fehérrépa)
  Elkészítése: melegítsük fel a ghí-t és adjuk hozzá a mustármagot, köménymagot. Pirítsuk a magvak pattogásáig, majd adjuk hozzá a mung dált, a sót és a kurkumát. Ezt követően adjuk hozzá a maradék fűszereket és öntsük fel a vízzel. A teljes elkészülés előtt zárjuk le alatta a tüzet, hagyjuk fedő alatt megpuhulni. Fogyasszuk jó étvággyal
  Elkészítései idő kb. 40 perc.

  Forrás: ayurvedika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 − hét =