A jóga gyakorlás 1. – Tapas – önszabályozás

Tanfolyamaim résztvevőit szoktam tapaszra hívni. Igyekeztem most összeszedni a Tapas kapcsán ismereteket és gondolatokat, hogy mire is készülünk, mintegy inspiráció gyanánt.

Tapas
A tapas már megjelenik Patanjalinal. Önfegyelem, lemondás. Erőfeszítések árán elért megtisztulás. Egyfajta önszabályozás és megtisztulás, de elsősorban nem fizikai szinten, hanem az érzékek és az elme szintjén, egyfajta égés, tűzben állás, égés vmiért, az égés átalakít, szilárd elhatározás, elköteleződés, ahogyan a cserépedényt is kiégetik úgy válik tartóssá és befogadóvá a folyadék számára.Uralom?
Vmi felett való uralom a tapas jegyében áll, az áldozati tűz szimbolikus magunkévá, azaz bensővé tétele, internalizációja, az így kialakuló belső tűzben, mi magunk válunk áldozattá, pozitív értelemben, a belső hő növekedése a szellemi erő növekedésével jár, amely szellemi erővel a birtokunkban bármire képesek vagyunk, mindez elhatározás kérdése csupán. Az aszketizmus célja sok tekintetben a belső erő fejlesztése, a belső uralom megvalósítása, aki magán képes urtalkodni, az bármin képes uralkodni.
Gandhi 40 kilósan egy szál száriban kitette Indiából a kor legnagyobb gyarmati hatalmát Angliát. Gondolj bele micsoda erő! Nem, nem, még ne olvass tovább, gondolj bele egy percre! A hagyományos megközelítés szerint a világ azért létezik, mert Siva, a legfelsőbb úr tapast végez, ennek eredménye a létesülés. Más megfogalmazásban táncol, ha abbahagyná, nem lenne semmi. Tekints a létesülésre ajándékként.

Harc?
Ha úgy tetszik harc, a harc művészete, belső harc, mert nincs szükség külső ellenfélre, az ellenfél te magad vagy, saját gyengeségeidnek üzensz hadat, más megfogalmazásban annak, ami elválaszt az Önvalódtól.
 
Áldozat?
Áldozathozatal vmiért, saját átalakulásod vmiért, ami több, mint te vagy.
A tapas lemondással jár. Tudom, hogy vállalnom kell rengeteg lemondást, mert a lemondás az ünnep feltétele.
Gondolj bele a Krisztusi drámába, a nagybetűs áldozathozatalba. Vki azt mondta Krisztusnak, ha valóban isten fia vagy gyere le a keresztről. Ez az ember nem értette meg az áldozathozatal metafizikáját, Krisztus épp lejöhetett volna, de akkor nincs áldozat, nincs égés, nincs szenvedés, nincs dráma, nincs átalakulás, nincs feloldozás, nincs feltámadás, nincs ünnep, nincs semmi. Viszont lett volna bárgyú happy end, mint a hollywoodi filmekben és nem változott volna semmi, ma sem tudná senki ki volt az a Krisztus. Valóban ezt akarnánk?

Szenvedés?
A kellemetlenség vagy fájdalom még nem szenvedés, szenvedéssé akkor válik, amikor el akarod tolni magadtól, ha harcolsz vele. Az ördög annál erősebb, minél inkább küzdesz ellene. Ha elfogadod lehet tudatos a “szenvedés”, ami épít téged, mert átalakulsz benne. A fájdalom illetve a kelllemetlenség fennállása, vállalása objektív tény. A szenvedés azonban már szubjektív élmény, belső viszonyulás és így választás következménye. Ennek tudatában a komfortzóna tágítható. A modern jóléti társadalom kényelemre, biztonságra, kiszámíthatóságra törekszik, ez beszűkíti a komfortzónát, így a szenvedés borítékolva van. A tapas nem lehet kényelmes. A tapast akkor is végezzük, amikor nincs kedvünk, amikor nem vagyunk jól. Ellenkező esetben az nem tapas.

Nincs időd?
Mindenkinek ugyanannyi ideje van, te döntöd el, hogy mire használod. Fontos, hogy tudd, hogy ha nincs időd, az a te választásod.
Eszembe jut egy zen tanítás:
mester: minden nap meditálnod kell 30 percet!
tanítvány: na de mester és ha nincs időm?
mester: akkor 60 percet!
Az elme fókuszának összeszedésével, a belső égés következtében idő és energia szabadul fel. A modern embernek egyre kevesebb ideje van és azt is szokás mondani, hogy az idő napjainkban felgyorsult. Vajon miért? Az idő gyorsulása a tudat széttöredezettségével és kifelé fordultságával egyenes arányban növekszik, ez tükröződik a légzés felszínességében is. A folyamat bármikor visszafordítható. Az idő lassítható. Emlékszel hogy a gyerekkor milyen lassan telt? Az idősek viszont arról számolnak be, h pörögnek az évek. Hogy is van ez a légzéssel? Vissza a gyermekkorba légzés! A mély légzés fiatalít, valójában nem az öregedést akadályozzuk meg, hanem a testi (és tudati) időt lassítjuk le.

Komfort zóna?
Tapas közben feszegetjük határainkat, a spirituális önmegvalósítás, azaz realizáció a komfortzónán kívül történik. Ott van kellemetlenség, ami feszültséget teremt, itt van a választás lehetősége, hogy erre a feszültségre termékenyként tekintünk vagy nem. Csak ott van változás, ahol feszültség van. Csak ott van átalakulás és fejlődés, ahol változás van. Tehát használd!


Szabadság?
Szabad vagy, ha magadnak szabsz törvényt és betartod. Ha nem tudod betartani nem vagy szabad, ha más szab neked törvényt, nyilván nem vagy szabad. A szabadság szellemi értelemben véve szigorúbb, mint a modern konvencionális megközelítés, ami a legtöbb esetben inkább szabadosság, de nem valódi szabadság. A mindent lehet és mindent megengedek magamnak elgyengüléshez vezet. A mai világban trend, hogy a szabadság jelszavait szajkózzuk, de valójában gúzsba kötjük magunkat önként és dalolva, fényesítjük aranyláncainkat miközben egyre szorosabbra húzzuk őket, pedig az aranylánc is lánc, célszerű lenne inkább megszabadulni tőle.

Akadályok?

Akadályaink elhárítása álhatatosságot kíván, munka az önmegvalósításunkért. Elhatározás, akaraterő, szándék művelés és aktív cselekvés. A kitartás és következetesség a fókuszban és a cselekvésben. Eredmény: megvalósítás. A 3. csakrához tartozik, az akarat és a tűz jegyében áll. A tapas olyan, mint a lézerfény, a legkeményebb fémet is elvágja. Az akadályokon áthatolsz, mint meleg kés a vajon. Minden szándékunk annyit ért, amennyit megvalósítottunk belőle. Minden vágyunk, és lelkesedésünk annyit ért, amennyit cselekvéssé tudtunk alakítani belőle.

Nincs olyan tanító, sem terapeuta, aki képes helyettünk változást felmutatni vagy lépni. Minden amit megvalósítunk megerősít, és minden, amit félbehagyunk többszörösen gyengít minket.

Én most egy tapasra hívlak Téged a következő 1 hónapban, amit magadért fogsz végezni, de ezt közösen tesszük. Kérlek gondolkodj azon, mi most a Te életedben az az aktualitás, amivel dolgoznál, amin dolgoznál, amit átalakítanál, amit megszüntetnél, amit el szeretnél érni? fogalmazd meg magadnak világosan.
Gondolkozz azon is, hogy mennyi időt áldoznál erre naponta és mikor? Kis tapas kis eredmény, nagy tapas nagy eredmény 🙂 Célszerű reggel vagy este végezni a tapast. Célszerű a lécet olyan magasra tenni, hogy legyen benne kihívás, de ne legyen reménytelen.

Addigis, jelenlét és miegymás, adam

Sápi Ádám, 2017-11

Tudtad, hogy a rizskeksz látványa nem csillapítja az éhséget? Gyere gyakorolj te is programok itt, online tanfolyamok itt.

Tetszik a téma? Érdekel? További epizódok a Gyakorlásról:

Visits: 2782 | Today: 0 | Total: 53604

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


6 × = negyven nyolc